Legea care intră de azi în vigoare în magazine și instituțiile publice

Începând cu data de 23 octombrie, Legea 280/2023 aduce schimbări importante în România și amenzi pe măsură. Noua lege acordă prioritate femeilor însărcinate și persoanelor însoțite de copii mici la casierii, ghișee și case de marcat ale unităților comerciale publice sau private, precum și la serviciile oferite de acestea. Cu excepția cazurilor în care există deja case de marcat sau ghișee speciale pentru aceste categorii de persoane.

De asemenea, magazinele și instituțiile publice au obligația de a amenaja locuri de parcare special destinate femeilor însărcinate sau persoanelor însoțite de copii mici.

Astfel, potrivit legii, „în spaţiile de parcare aparţinând entităţilor publice şi private, precum şi în spaţiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate şi/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum şi de către persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispoziţiile prezentului articol nu se aplică”.

Până la data de 22 aprilie 2024, toate instituțiile publice și magazinele trebuie să pună în aplicare această prevedere legislativă. Locurile de parcare destinate acestor categorii de persoane trebuie amenajate în maxim șase luni de la intrarea în vigoare a legii.

Amenzi pentru cei care nu respectă prevederile legii

În cazul în care nu se respectă prevederile privind femeile însărcinate sau persoanele însoțite de copii se dau amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei. În plus, neamenajarea locurilor de parcare speciale pentru aceste persoane poate atrage amenzi de până la 10.000 de lei.

De asemenea, șoferii care parchează pe locurile rezervate gravidelor și celor cu copii mici, fără a avea acest drept, riscă aceeași amendă substanțială.

Actul normativ stipulează mai exact că „fapta persoanei care foloseşte, fără drept, locurile de parcare destinate a fi folosite de femeile gravide şi/sau persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani se pedepseşte cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 de lei”.

Singura excepție de la sancțiunile prevăzute mai sus o reprezintă angajații Ministerului Afacerilor Interne, unitățile medicale (publice sau private) și Inspectoratul pentru Situații de Urgență care se află în exercitarea sarcinilor de serviciu.