România deţine mai multe recorduri în Europa în ceea ce priveşte locuinţele. Gradul de aglomerare este, în ţara noastră, cel mai mare din Europa. Mai bine de jumătate dintre români trăiesc în locuinţe supraaglomerate iar aproape 30% îşi duc viaţa în case utilate sub nivelul decenţei.
Potrivit analiştilor băncii centrale, doar Letonia şi Bulgaria pot fi comparate cu noi din aceste puncte de vedere însă şi aceste ţări stau ceva mai bine. Nivelul scăzut al veniturilor nu permite însă locuitorilor României să îşi cumpere locuinţe mai mari sau mai bune calitativ acest lucru fiind evident din ponderea scăzută a creditului imobiliar în totalul împrumuturilor acordate de bănci.

Preţurile au scăzut prea puţin. Cele mai scumpe case în “ţara proprietarilor”

Caracteristicile expuse mai sus ar fi trebuit să ducă la o scădere a preţurilor locuinţelor mai ales de la începutul crizei. Analiza băncii centrale arată însă că acest lucru s-a întâmplat doar marginal comparativ cu alte ţări din regiune.În fapt, în acest  moment, românii plătesc cel mai mare preţ pe metru pătrat comparativ cu locuitorii celorlalte ţări din regiune.
Comparativ cu 2008, preţurile au scăzut cu aproximativ 30% faţă de 65% în Bulgaria, 70% în Letonia sau 40% în Lituania. Există însă şi o statistică aparent pozitivă. Peste 95% din populaţia României trăieşte într-o locuinţă proprietate personală acesta fiind de departe cea mai mare pondere din Europa.