Într-o postare pe contul personal de Twitter, de Ziua Internațională a Femeii, Papa Francisc a făcut un apel la pace și a postat totodată o frază profundă. El a făcut referire la femeile și la copiii din Ucraina care fug din calea războiului, arătându-și totodată speranța că întreg conflictul militar se va termina curând.

„Privind-o pe Maria ținându-și Fiul în brațe, mă gândesc la tinerele mame și la copiii lor care fug de război și foamete sau care așteaptă în taberele de refugiați. Sunt atât de multe! Fie ca Regina Păcii să obțină armonia inimilor noastre și a întregii lumi”, a scris Suveranul Pontif.

De menționat este faptul că, Papa Francisc a ales cu grijă și limbile în care a publicat mesajul. Mai exact, postarea Suveranului Pontif este în limba engleză, dar apare și în rusă și în ucraineană.

Aceasta nu este singura reacție pe care acesta o are de când a început conflictul. Cu doar două zile în urmă, pe Twitter, Papa postase un apel pentru pace în Ucraina, pronunțat la Angelus tot în ucraineană și în rusă. El ruga la oprirea războiului și instituirea păcii în cel mai scurt timp. „Sfântul Scaun este gata să facă totul, să se pună în slujba acestei păci. Războiul este o nebunie! Opriți-vă!”, a scris acesta.

Ulterior, tot în cursul zilei de marți, o reacție a venit și de la Moscova. În cadrul unei convorbiri telefonice, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, i-a expus marți, secretarului de stat al Vaticanului, Pietro Parolin poziția Moscovei cu privire la conflictul din Ucraina, scrie Reuters.

Ce spune Moscova

Potrivit documentului făcut public de Ministerul rus de Externe, Parolin și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația din Ucraina. De cealaltă parte însă, Lavrov „a prezentat poziția de principiu a Rusiei cu privire la cauzele și obiectivele operațiunii militare speciale desfășurate în Ucraina”, a precizat documentul.

Cei doi oficiali au ajuns însă la un numitor comun. Mai exact, ambele părți și-au exprimat speranța că o a patra rundă de discuții între Moscova și Kiev va avea loc cât mai curând posibil pentru a ajunge la un acord asupra principalelor probleme care stau la baza crizei și pentru a opri ostilitățile.

Deși Rusia a făcut public documentul privind convorbirea celor doi oficiali, până acum, Vaticanul nu a publicat nimic în acest sens.

Trebuie menționat faptul că Ucraina a declarat că ar saluta medierea Vaticanului, iar Parolin, care se află pe locul al doilea după Papa Francisc în ierarhia Vaticanului, a declarat că este dispus să „faciliteze” dialogul”. În același timp, Parolin a declarat că războiul a fost „declanșat de Rusia”.

De cealaltă parte însă, Papa Francisc nu a acuzat încă Rusia pe nume, dar a respins implicit folosirea de către Moscova a termenului de „operațiune militară specială” pentru invazia sa în Ucraina.