Tabloidul german Bild scrie că Berlinul se îndepărtează la rândul său de discuţiile de salvare, pregătind măsuri pregătitoare ce se referă la tăieri bugetare și controlul capitalului.

Guvernul de la Atena se luptă încă pentru a debloca miliarde de euro, ca parte a unui acord care să îi permită să plătească datoriile – dar care ar necesita, de asemenea, măsuri de austeritate și reforme economice cu care însă guvernul de extrema stânga nu este de acord.

Cel puțin un ministru grec este încă plin de speranță în privinţa faptului că se va ajunge la un acord până la data următoarei ședințe Eurogroup, miniștrii de finanțe din zona euro reunindu-se pe data de 18 iunie. După aceea, Atena are de făcut o plată la pachet către FMI la 30 iunie, și în continuare trebuie să facă plăţi mari în luna iulie către Banca Centrală Europeană.

Chiar dacă s-ar ajunge la un acord până la 18 iunie – lucru pare astăzi puţin probabil – aceasta nu este de ajuns. Iată ce a declarat analistul Athanasios Vamvakidis de la Bank of America Merrill Lynch:

„Grecia și creditorii săi vor trebui să finalizeze acordul până la sfârșitul acestei săptămâni, Parlamentul grec va trebui să aprobe acordul săptămâna următoare, iar parlamentele europene vor trebui să-l aprobe în ultima săptămână a lunii iunie – presupunând că vor fi probleme cu vacanța de vară. O astfel de afacere trebuie să includă cel puțin 5 miliarde de euro pentru a fi rambursaţi banii către FMI până la 30 iunie şi pentru a fi făcută plata către BCE, scadentă la 20 iulie. Însă pentru a acoperi toate plăţile către FMI și BCE în această vară, Grecia are nevoie de aproximativ 10 miliarde de euro.”


Te-ar putea interesa și: