Kyriakos Mitsotakis a declarat într-un interviu pentru Bloomberg că intenționează să implementeze măsura anul viitor. Este vorba de cea referitoare la plafonarea vizitelor navelor de croazieră. Noile reguli ar putea include restricționarea numărului total de andocări în insule. Se are în vedere și introducerea unui sistem de licitație pentru sloturile disponibile.

Pentru Grecia, turismul este extrem de important. El contribuie cu aproape un sfert la Produsul Intern Brut al țării. După încheierea pandemiei de Covid-19, Grecia a înregistrat un număr record de vizitatori și cheltuieli turistice.

Grecia a atras 32,7 milioane de turiști

În 2023, țara a atras 32,7 milioane de turiști. Cifra a fost în creștere cu 18% față de 2022. În primul trimestru din 2024 a înregistrat o creștere de aproape 25% a numărului de vizitatori. Industria croazierelor a generat venituri de 847,4 milioane de euro în 2023. Această sumă este mai mult decât dublu față de anul 2022.

Decizia premierului Mitsotakis este posibil să alarmeze industria croazierelor. Cu toate acestea, este puțin probabil ca noile restricții să afecteze semnificativ sectorul turistic. Navele de croazieră vor continua să viziteze majoritatea insulelor grecești.  În plus, multe vor ancora în portul Pireu, aproape de Atena.

Presiuni exercitate asupra celor mai populare destinații turistice din Grecia

Totuși, comentariile lui Mitsotakis ridică întrebări despre echilibrul dintre beneficiile economice aduse de marile nave de croazieră și impactul lor asupra mediului.

În interviul acordat Bloomberg, Mitsotakis a subliniat presiunile exercitate asupra celor mai populare destinații turistice din Grecia, cum ar fi insula Santorini.

„Santorini, în sine, este o problemă”, a spus premierul grec, adăugând că ar putea exista o discrepanţă între numărul de nave care trag la chei în insula Santorini şi cât de mult contribuie ele la activitatea economică. În plus, există riscul ca alte persoane care doresc să viziteze insula Santorini să fie descurajate de traficul navelor de croazieră, a spus Mitsotakis.

Premierul grec a subliniat că mulți turiști care cheltuie sume considerabile în Santorini nu doresc ca insula să fie suprapopulată. De asemenea, a menționat că insula nu poate susține un număr mare de vizitatori, inclusiv din punct de vedere al securității.

Kyriakos Mitsotakis a detaliat problemele cauzate de supraturism

Santorini este faimoasă pentru peisajele și apusurile sale spectaculoase. Insula a fost anul trecut cea mai populară destinație insulară din Grecia pentru navele de croazieră. Au fost 800 de nave care au adus aproape 1,3 milioane de vizitatori, conform Hellenic Ports Association. Aceasta reprezintă o creștere de 17% față de 2022. Insula are aproximativ 15.000 de locuitori permanenți.

Alte insule grecești resimt și ele presiunea „supraturismului”. Mykonos a fost vizitată de 749 de nave de croazieră în 2023. Ea a fost devansată doar de Santorini, înregistrând o creștere de peste 23% față de anul anterior.

„Santorini este în cea mai sensibilă situaţie. Mykonos este a doua”, a spus premierul Kyriakos Mitsotakis. Potrivit acestuia, chiar dacă multe insule greceşti au probleme, ca urmare a popularităţii lor în rândul turiştilor, acestea sunt cele „care suferă în mod clar”.