pentru hrana animalelor. De asemenea, vor fi ajutati de catre specialistii Bancii Mondiale si Regiei Nationale a Padurilor (RNA) Romsilva sa-si dezvolte o mica afacere, pentru a utiliza mai putin resursele naturale”, spune Dan Petrescu, coordonator de proiect din partea Bancii Mondiale. Proiectul „Impadurirea terenurilor agricole degradate” prevede impadurirea de catre Regia Nationala a Padurilor a peste 6.000 de hectare de teren agricol care este uzat. Acestea sunt transferate din sectorul agricol in cel forestier in sapte judete din sud-vestul si sud-estul Campiei Romane. Se prevede, de asemenea, reconstructia ecologica a Insulei Mici a Brailei prin plantatii de specii locale, sprijinindu-se astfel conservarea mediului la nivel local si global. „Proiectul are o singura componenta – impadurirea terenurilor agricole degradate – care implica mai multe activitati ca, de exemplu, pregatirea locului si a solului, plantarea puietilor, intretinere etc.”, se arata intr-un comunicat al Bancii Mondiale.In primul an, proiectul va fi prezentat in cadrul unei campanii de informare publica, pentru a fi explicat beneficiarilor directi sau indirecti. De asemenea, se va demara si activitatea de monitorizare care se va desfasura pe toata durata proiectului, respectiv 15 ani. „Se vor face sesiuni de informare si comunicare pentru comunitatea locala. Este extrem de important ca ei sa inteleaga care este scopul acestui proiect”, mai spune Dan Petrescu. „Guvernul considera impadurirea terenurilor agricole degradate drept prioritara, dar cu toate acestea, in principal din cauza lipsei de fonduri, marimea suprafetei impadurite pana acum a fost neglijabila”, se arata in acelasi comunicat al Bancii Mondiale. De asemenea, se spune in documentul de prezentare al Romsilva, „desi politica Romaniei prevede impadurirea a 25.000 ha de teren agricol degradat in fiecare an, RNP a impadurit in medie 345 ha pe an in ultimii zece ani. Principalul motiv pentru care RNP a impadurit o suprafata atat de mica este ca nu a considerat investitia ca fiind atractiva din punct de vedere economic”. Programul este suportat de catre departamentul pentru „Initiative de schimbare a climei” al Guvernului Japoniei. Cel de-al doilea program de finantare suportat de catre guvernul nipon va fi semnat in curand la Bucuresti si este destinat reformei sistemului de sanatate. Acesta are o valoare totala de 521.000 de dolari si este destinat in principal reducerii mortalitatii infantile prin asigurarea de servicii medicale de calitate in maternitati. De asemenea, se urmareste imbunatatirea serviciilor medicale de urgenta.

Finantare ONU pentru promovarea drepturilor omului
Organizatiile neguvernamentale nu au nevoie de cofinantare, iar cererea se poate completa foarte simplu
Sesiunile de instruire, conferintele si materialele promotionale care disemineaza informatie despre drepturile omului pot primi finantare direct de la Organizatia Natiunilor Unite (ONU).Ioana MorovanDepartamentul ONU pentru drepturile omului, OHCR (United Nations High Commissioner for Human Rights) in parteneriat cu programul natiunilor unite pentru dezvoltare (United Nations Development Programme – UNDP) au lansat un program de finantare pentru informare si actiuni concrete in sprijinul protejarii drepturilor omului. Programul se numeste Assisting Communities Together (ACT) si este pentru prima data cand organizatiile nonguvernamentale din Romania sunt incluse in randul posibililor solicitanti de finantare. Pana acum, s-a acordat finantare pentru urmatoarele tipuri de proiecte: organizarea de ateliere de lucru si traininguri cu tematica drepturilor omului; constientizarea importantei respectarii drepturilor copilului prin spectacole teatrale si dialoguri, traducerea si inregistrarea pe casete a unor informatii privind drepturile omului de interes pentru femei; traducerea si distribuirea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului in limbi locale; organizarea de discutii publice in scoli legate de multi-culturalism si respectul pentru diversitate etc. Alte categorii de activitati, care ar putea primi finantare, sunt: furnizarea de materiale educationale privind drepturile omului pentru scoli si biblioteci; realizarea unor relatii de colaborare utilizand Internetul, in contextul proiectelor privind drepturile omului. Vor avea prioritate proiectele care sunt axate pe combaterea discriminarii rasiale, a xenofobiei, drepturile copiilor sau femeilor, iar solicitantul nu poate implementa corespunzator activitatile respective prin resurse proprii. Cererea de finantare se completeaza online si este extrem de simpla. Se cer date generale despre solicitant si buget, iar restul rubricilor se refera la necesitatea proiectului, impactul acestuia asupra comunitatii si rezultate estimate. Nu se cere cofinantare. In prima faza, pilot, programul ACT a finantat 97 de proiecte din 16 tari in curs de dezvoltare sau aflate in tranzitie. Se estimeaza ca acestea au ajutat peste 5.000 de beneficiari provenind din grupuri sociale marginalizate, persoane Informatii suplimentare se pot afla de la adresele: https://www.unhchr.ch/html/menu6/2/ACT.pdf, https://www.unhchr.ch/html/menu2/9/civilsup/APPLIENG.doc, agirard@ohchr.org.

Noutati finantari
Extindere relatii comerciale cu Turcia
In perioada 2-6 decembrie a.c., Centrul Roman de Comert Exterior, in colaborare cu Consulatul General al Romaniei la Istanbul si cu Garanti Bank-Turcia, organizeaza o actiune de extindere a relatiilor de afaceri cu parteneri din Istanbul. Domeniile vizate: textile si pielarie, confectii, tricotaje, covoare, auto (piese si accesorii), constructii, metalurgie, alimentar, agricol, produse chimice, electronica, telecomunicatii si IT, ceramice, produse petroliere si prelucrarea petrolului, transport, hartie si ambalaje, energie si accesorii, turism si alte servicii.Vor avea loc intalniri bilaterale de afaceri, in functie de profilul de activitate al firmelor participante si va fi organizat un seminar de afaceri. Firmele interesate sunt rugate contacteze Centrul Roman de Comert Exterior la: 021-4107235, fax : 021-3111491, e-mail : lsticlaru@traderom.ro.
Infiintarea unei asociatii a antreprenorilor Asociatia Nationala pentru Dezvoltare Antreprenoriala (ANDAN), ai carei membri sunt in majoritatea lor absolventi ai cursurilor de dezvoltare individuala antreprenoriala desfasurate sub egida programului EMPRETEC (instruire pentru antreprenori si comercianti), isi propune, prin activitatea sa, sa extinda in mediul de afaceri al IMM valorile programului, promovate pe plan international. In prezent, se continua seria de cursuri pentru dezvoltare antreprenoriala individuala, finantate de Guvernul Romaniei si Ministerul Afacerilor Productive din Italia – Regiunea Lombardia. De cursurilede marketing international si export, recent incheiate, au beneficiat 67 de intreprinzatori si angajati, din domenii diverse, dintre care amintim turism, telecomunicatii, constructii, transport international, IT, productie de mobila, aparate frigorifice etc. (ANIMMC).
Curier Finantari
Mai multi cititori s-au interesat de detalii referitoare la articolul „10.000 de euro pentru o idee de afaceri” care a aparut in numarul trecut al revistei Capital. Preda George Sorin, din Bucuresti: „m-ar interesa un asemenea curs organizat de ANIMMC. As vrea sa cred ca intr-adevar cele mai bune planuri de afaceri vor primi credite. Cum se poate contacta ANIMMC?” Bulzan Timotei din localitatea Oradea: „Cand vor avea loc aceste cursuri si unde? Sunt interesat.”
Cursurile pentru dobandirea abilitatilor manageriale de catre tinerii intreprinzatori se vor tine incepand cu 1 ianuarie 2004 in diferite orase din tara. Locatiile vor diferi in functie de partenerii implicati (banci, universitati, consilii locale). Detalii puteti obtine contactand ANIMMC la numarul de telefon: 335.28.80, 335.33.53, interior 131, fax 335.34.13.
Extinderea relatiilor economice cu Estonia. Societatile romanesti interesate se pot adresa in vederea mediatizarii ofertei de produse si respectiv in facilitarea de contacte cu firme estoniene la urmatoarea adresa: Camera de Comert si Industrie a Republicii Estonia, Toom – Kooli 17, 10130 Tallinn – Estonia, persoana de contact : Sirje Puust – Mumme, Tel.: 00372 – 646 0244; 646 3859; Fax: 00372 – 646 0245; E-mail: sirje.puust@koda.ee, www.koda.ee. Sau: Consulatul Onorific al Romaniei in R. Estonia, Raekoja plats 18, 10146 Tallinn – Estonia, Persoana de contact: consul onorific Veronika Palandi, Tel/Fax: 00372 – 631 4780; e-mail: vpalandi@hot.ee. Firmele romanesti, interesate in legaturi turistice si culturale cu tarile Baltice pot lua legatura cu Veronika Palandi).rn
rnPentru intrebari si comentarii nu ezitati sa ne contactati la adresa ioanam@capital.ro