Situația companiei Astra Asigurări se arată mai gravă decât evidențiau primele evaluări iar mutările administratorului KPMG și deciziile Autorității de Supraveghere Financiară par să facă mai mult rău decât bine. Lăsată fără posibilitatea de a folosi la potențial maxim principalul motor(vânzările de RCA ale companiei au fost reduse, prin decizie ASF, la cel mult jumătate din primele brute subscrise în 2014), Astra așteaptă, în comă, un investitor care să o salveze. Între timp, ASF anunță că, la jumătatea anului trecut, Astra avea o situație cu mult mai proastă decât s-a crezut inițial. Rezultatele unui test de stres controversat realizat de ASF împreună cu organisme europene și consultanți independenți arată că Astra avea nevoie de peste 1 miliard de lei pentru a se încadra în parametrii de solvabilitate și lichiditate. Suma este surprinzătoare în condițiile în care KPMG, administratorul special al companiei, anunța,  după o analiză de câteva luni, că societatea avea nevoie de doar 490 de milioane de lei. Situația reală de la Astra este cu atât mai greu de înțeles cu cât chiar președintele ASF, Mișu Negrițoiu, s-a contrazis în două declarații făcute la interval de doar câteva zile. După ce a spus pentru Hotnews că administratorul KPMG nu a reușit să facă mare lucru și că „nu este o îmbunătățire substanțială a rezultatelor“, Negrițoiu a arătat în conferința de presă în care a prezentat rezultatele testului de stres că situația de la Astra este mai bună decât la jumătate lui 2014(perioada la care se referă testul) ca urmare a unor măsuri luate de administratorul special.

Cinci «promisiuni» încălcate de administrator. ASF neagă

Cert este că administratorul special al Astra a eșuat să îndeplinească în integralitatea lor angajamentele asumate împreună cu ASF la începutul anului trecut când societatea omului de afaceri Dan Adamescu a fost pusă sub administrare specială. Cel puțin cinci puncte din planul de măsuri privind redresarea Astra, document consultat și de Capital, nu au fost duse la îndeplinire. Întrebat dacă este mulțumit de activitatea KPMG și dacă aceasta a respectat planul de măsuri, șeful ASF a spus că nu este rolul său să evalueze activitatea administratorului dar că acesta a respectat întocmai planul pentru că „altfel nu mai rămânea administrator“. Și totuși, punctul 12 din planul de măsuri își propunea închiderea litigiului dintre Romstrade și Astra privind mai multe polițe de garanție pentru bună execuție. Până în prezent, KPMG, cu ajutor de la ASF, a pierdut toate procesele cu CNADNR, beneficiarul despăgubirilor și a reușit doar să amâne temporar executarea silită pentru o sumă ce depășește 21 de milioane de euro. La punctul 20, KPMG își propusese să iasă din procedura de redresare financiară la data de 1 ianuarie 2015, lucru care nu s-a întâmplat. Administratorul se mai angaja, de asemenea, iar ASF era de acord, să ducă la capăt tranzacția de preluare a Axa, lucru care iar nu s-a întâmplat întrucât ASF s-a opus. KPMG mai spunea că de la 1 mai 2015, cel târziu, Astra va intra într-o procedură de simplă monitorizare. În ciuda acestor obiective, situația de la Astra este, în prezent, chiar mai puțin clară decât la începutul anului trecut, când a intrat în administrare specială._s

KPMG este peste tot și nu e ieftin

Situația administratorului Astra este una extrem de specială, chiar privilegiată. Compania KPMG nu a lucrat cu ASF doar în cazul fostului lider al pieței asigurărilor. Auditorul este unul dintre participanții la testul de stres citat mai sus, poziție care poate trimite cu gândul către un conflict de interese. Mai mult, KPMG este firma care auditează și alți câțiva jucători mari din piața asigurărilor având deci acces la rezultatele lor. Din informațiile Capital, neconfirmate nici de ASF nici de KPMG(care oricum duce o politică de refuz de comunicare pe tema Astra), administratorul încasează sume importante pentru rolul său la companie. Astra, o societate aflată pe marginea prăpastiei, ar plăti, în fiecare lună, circa 150.000 de euro către KPMG, aceasta însemnând un cost anul de 1,8 milioane de euro.

Doctor sau călău?

Paradoxal, două dintre deciziile  luate de ASF în cazul Astra, motivate de situația precară și instabilitatea companiei, au constituit tot atâtea lovituri dure pentru firmă. În primul rând, ASF a respins tranzacția prin care Astra ar fi urmat să preia Axa România împreună cu aproximativ 21 de milioane de euro care ar fi mers în capitalul propriu. În al doilea rând, ASF a decis chiar în ziua în care a fost aprobată oferta pentru a doua majorare de capital, că Astra nu mai poate vinde RCA decât în limita a jumătate din primele brute subcrise în anul anterior intrării sub administrare. Linia RCA este practic motorul companiei și poate cea mai atractivă zonă pentru un eventual investitor. Fără posibilitatea de a se dezvolta pe această zonă, compania are mult de pierdut.