Uniunea Europeană, Statele Unite şi naţiunile din America Latină, Africa şi Caraibe au încheiat, marţi, un acord de principiu pentru rezolvarea unei dispune comerciale vechi de mai multe decenii, cea mai îndelungată la nivel mondial, cunoscută drept „războiul bananelor”, transmite Reuters.

Acordul, care urmează să fie semnat în 2010, elimină un posibil obstacol în calea finalizării negocierilor rundei de la Doha pentru liberalizarea relaţiilor comerciale la nivel mondial.

„Sunt foarte fericit să văd că cea mai îndelungată dispută comercială este în sfârşit rezolvată. Astăzi s-a făcut istorie, întrucât această dispută a afectat prea mult timp relaţiile comerciale mondiale”, a declarat comisarul European pentru Comerţ, Benita Ferrero-Waldner.

Potrivit acordului, UE, cel mai mare importator de banane la nivel mondial, va reduce taxele vamale aplicate acestor fructe provenite din state din America Latină, precum Ecuador şi Costa Rica, care au reclamat de mult timp tratamentul discriminatoriu la care sunt supuse.

Tratament preferenţial pentru fostele colonii europene

UE va acorda şi un ajutor de circa 200 de milioane de euro cultivatorilor de banane din anumite ţări din Africa, Caraibe şi Pacific.Aceste foste colonii europene beneficiază în prezent de tratament preferenţial pentru exporturile în UE, dar acest avantaj relativ va fi erodat de acord, iar pachetul de ajutor financiar este menit să atenueze impactul.

Bananele reprezintă principalul produs de export al multor ţări, precum Camerun şi Republica Dominicană.Statele Unite nu exportă banane, dar sunt parte a acordului întrucât distribuitori importanţi precum Chiquita, Del Monte şi Dole sunt companii americane.Acordul a fost salutat şi de directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Pascal Lamy.

Scădere masivă a taxelor vamale

În urma pactului, taxele vamale aplicate bananelor provenite din America Latină vor scădea în opt etape, de la 176 de dolari pe tonă în prezent la 114 dolari pe tonă în 2017. La finalizarea acordului, taxele vamale vor fi reduse la 148 de dolari pe tonă, măsura urmând să fie aplicată retroactiv până la data încheierii acordului iniţial (marţi, 15 decembrie 2009).

Acordul trebuie aprobat de toate statele membre ale UE, ceea ce necesită traducerea în 23 de limbi diferite. Din acest motiv, semnarea finală ar putea avea loc abia peste 6-9 luni.

Dispută veche de peste 50 de ani

Producătorii din America Latină şi Statele Unite vor renunţa la acţiunile juridice împotriva UE, care a fost condamnată de nenumărate ori de OMC pentru discriminarea cultivatorilor.

Disputa, care datează cel puţin de la Tratatul de la Roma din 1957, privind înfiinţarea Comunităţii Economice Europene, precursorul UE, a fost rezolvată în ultimele câteva săptămâni, prin negocieri care au avut loc zi şi noapte.

SURSA:Mediafax