British Heart Foundation (BHF) a cerut Guvernului să introducă reglementări speciale, după ce cercetările au arătat cum mici particule din aer pot pătrunde în fluxul sanguin și pot afecta inima și sistemul circulator, crescând riscul unui atac de cord sau al unui accident vascular cerebral.

E nevoie de un răspuns urgent și îndrăzneț

„Poluarea aerului este o provocare majoră pentru sănătatea publică și necesită un răspuns urgent și îndrăzneț”, a spus șeful BHF, Fearghal McKinney.

”Vom solicita executivului din Irlanda de Nord să introducă restricții similare cu privire la vânzarea celor mai poluanți combustibili solizi”, a adăugat el.

Studiile au arătat că particulele minuscule din aer, PM2.5, care nu sunt vizibile cu ochiul liber, pot rămâne în sânge cel puțin trei luni, pot agrava acumularea de materiale grase în interiorul arterelor, pot crește coagularea sângelui și pot afecta funcționarea normală a inimii.

OMS: Nu există un nivel sigur de expunere la PM2.5, toată lumea fiind expusă riscului

În prezent, până la 240 de decese legate de poluarea aerului, cauzate de boli cardiace și circulatorii, au loc în fiecare an în Irlanda de Nord.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, nu există un nivel sigur de expunere la PM2.5, toată lumea fiind expusă riscului. PM2.5 reprezintă indicatorul tehnic pentru cele mai periculoase pulberi în suspensie (fire de praf) detectabile în aer în special în oraşele mari.

Cea mai mare sursă de particule provine de la cărbune și arderea lemnului, care reprezintă aproape 40% din nivelurile de PM2.5 din Marea Britanie.

Sursa foto: Dreamstime