Un studiu Airly arată că cele mai poluate județe din România sunt Covasna, Ilfov și Iași. În același timp, în urma analizei s-a mai observat că nivelul cel mai ridicat de poluare cu particule în suspensie se înregistrează în lunile reci, proces care se află în strânsă legătură cu combustia şi condiţiile atmosferice favorabile poluării în timpul iernii. Astfel, raportul a urmărit nivelurile de poluare din perioada noiembrie 2020 – februarie 2021.

Rezultatele arată că mai multe judeţe, în special Municipiul Bucureşti, Dolj şi Iaşi, au cunoscut o creştere semnificativă a poluării atmosferice, măsurată cu ajutorul senzorilor Airly. În urma analizei, poate fi demonstrat faptul că măsurătorile oficiale din acele zone au fost subestimate, în principal datorită parametrilor de localizare a staţiilor de monitorizare.

Pentru date cât mai exacte și pentru ca oamenii să poată înțelege mai bine harta celor mai poluate județe din România, au fost luate în considerare atât datele de la cei peste 200 de senzori de monitorizare a calităţii aerului Airly amplasaţi în toată ţara, cât şi staţiile naţionale de referinţă existente acolo.

Județele cu cel mai curat aer din România

Astfel, potrivit sursei citate, cea mai proastă calitata a aerului din România a fost înregistrată în Covasna, Ilfov, Iaşi, Dolj şi Municipiul Bucureşti.

La polul opus, cea mai bună calitate a aerului a fost înregistrată în județele Harghita, Galaţi, Vâlcea, Brăila şi Satu Mare, cu cea mai mică concentraţie anuală de particule PM10 din ţară.

În ceea ce privește părerile înalților oficiali, sursa citată precizează că OMS descrie calitatea aerului din România ca fiind moderat nesigură, în contextul în care în timpul iernii acestea se schimbă semnificativ.

„Mai mult, aceasta este schimbabilă şi se agravează semnificativ iarna, fiind cauzată în principal de încălzirea cu ajutorul centralelor termice şi de emisiile vehiculelor”, notează organismul mondial.

Îna celași timp, conform raportului „Calitatea aerului în Balcani şi România”, publicat de Airly în 2020, alte surse importante de poluare a aerului sunt cauzate de: industria minieră, generarea de energie electrică şi prelucrarea alimentelor.