Organizațiile lui Navalnîi, desemnate drept „extremiste” de justiția rusă

Miercuri, 9 iunie, justiţia rusă a denunţat drept „extremiste” organizațiile opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, măsură care permite lichidarea acestora și reprimarea sporită a susținătorilor săi în perioada premergătoare alegerilor legislative din septembrie, conform lemonde.fr

„S-a recunoscut că aceste organizații nu numai că au difuzat în mod voluntar informații care incită la ură și ostilitate față de reprezentanții puterii, ci au comis şi infracțiuni și delicte extremiste”, le-a declarat jurnaliştilor un reprezentant al procuraturii, Aleksei Jafiarov, după anunțarea deciziei.

Această hotărâre vizează în special Fondul pentru lupta împotriva corupției (FBK), cunoscut pentru anchetele sale răsunătoare asupra stilului de viață și actelor de delapidare ale elitelor rusești, și birourile regionale ale domnului Navalnîi, care sunt responsabile cu organizarea demonstrațiilor şi campaniilor electorale.

Începută dimineața, audierea de miercuri a durat mai mult de douăsprezece ore, potrivit avocaților echipei Komanda 29, care a apărat în special FBK și și-a anunțat intenția de a contesta decizia. Avocații domnului Navalnîi au denunțat într-o declarație „un proces cu uşile închise cu anumite documente clasificate drept ‘secrete’”.

„La ultima ședință, toate cererile de apărare au fost respinse și nu au fost prezentate dovezi suficiente de vinovăție”, au spus ei. Procuratura a salutat o hotărâre „legală și justificată” .

„Ne vom descurca, vom evolua, ne vom adapta. Dar nu ne vom îndepărta de obiectivele și ideile noastre. Este țara noastră și nu avem alta”, a reacționat Aleksei Navalnîi pe contul său Instagram după anunțarea hotărârii.

Rezultatul acestei proceduri a lăsat puține îndoieli

Rezultatul acestei proceduri a lăsat puține îndoieli, rețeaua de birouri regionale a domnului Navalnîi fiind deja clasificată la sfârșitul lunii aprilie pe lista organizațiilor „extremiste” ale serviciului de monitorizare financiară. Drept urmare, el a procedat la auto-dizolvare pentru a evita urmărirea penală a membrilor săi. Justiția a dispus, miercuri, lichidarea celorlalte organizații, inclusiv a FBK. Angajații formațiunilor „extremiste” riscă pedepse grele cu închisoarea în Rusia.

Statele Unite au condamnat, miercuri, decizia „deosebit de îngrijorătoare” a justiției ruse, solicitând eliberarea „imediată și necondiționată” a domnului Navalnîi.

„Această decizie pune angajații, voluntarii și miile de susținători din toată Rusia în pericol de urmărire penală și închisoare pentru exercitarea drepturilor fundamentale ale omului garantate de Constituția rusă”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației Statelor Unite, Ned Price, într-un comunicat.

În plus, președintele Vladimir Putin a promulgat săptămâna trecută o lege care le interzice colaboratorilor organizațiilor „extremiste” să participe la alegeri, în timp ce alegerile legislative sunt programate pentru septembrie.

În ultimele luni, represiunea s-a intensificat împotriva echipei domnului Navalnîi, împingând mai mulți dintre colaboratorii săi în exil, dar și împotriva presei independente și a altor membri ai opoziției. Domnul Navalnîi execută o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare pentru o acuzație de fraudă, acuzaţie pe care o consideră politică.

Sursă foto: Dreamstime