În acest context, autoritățile din Grecia au introdus pauze obligatorii de lucru în regiunile cele mai afectate, ca parte a unui set de măsuri menite să protejeze sănătatea publică și să reducă riscurile asociate temperaturilor extreme.
Grecia impune pauze de lucru din cauza valului extrem de căldură
Ministerul Muncii a decis suspendarea activităților manuale desfășurate în aer liber și a serviciilor de livrare a alimentelor în intervalul orar 12:00 – 17:00, în Grecia centrală și în mai multe insule. În plus, angajatorii sunt sfătuiți să ofere angajaților posibilitatea de a lucra de la distanță, în măsura în care acest lucru este posibil. Deși măsurile sunt ferme în anumite zone, în capitala Atena nu au fost încă implementate măsuri de urgență, notează Independent.
Valul de căldură care afectează în prezent Grecia vine după ce temperaturi similare au fost înregistrate în alte părți ale Europei, unde mercurul termometrelor a urcat până la 46°C în anumite regiuni din Portugalia. În acest context, autoritățile elene subliniază că sunt în curs de aplicare măsuri pe termen lung pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice, printre care se numără și mobilizarea unui număr record de pompieri în vara aceasta.
Intensitatea căldurii a dus la declanșarea unor incendii devastatoare în mai multe regiuni. Săptămâna trecută, cel puțin 5.000 de turiști au fost evacuați de urgență din diverse zone ale insulei Creta, după ce un incendiu de mari proporții a cuprins pădurile și livezile de măslini. Aproximativ 230 de pompieri, împreună cu 46 de autospeciale și elicoptere, au intervenit joi pentru a stinge incendiul izbucnit cu o zi înainte în zona împădurită din apropierea localității Lerapetra, situată pe coasta de sud a insulei.

Evacuările au inclus locuitorii din satele Achlia, Ferma, Agia Fotia și Koutsounari
Evacuările au inclus locuitorii din satele Achlia, Ferma, Agia Fotia și Koutsounari, precum și turiștii cazați în stațiunile și hotelurile din împrejurimi. Aceștia au fost adăpostiți temporar în sala de sport acoperită din orașul Ierapetra.
Pe fondul acestor condiții climatice extreme, Grecia și alte state din zona mediteraneană sunt clasificate de specialiști ca făcând parte dintr-un „focar de incendii”, caracterizat printr-un risc crescut de incendii pe durata verilor fierbinți și uscate. Autoritățile avertizează că, din cauza schimbărilor climatice rapide, aceste incendii au devenit tot mai distructive în ultimii ani.
În sudul Atenei, alte cinci comunități au fost vizate de ordine de evacuare, ca urmare a unui alt incendiu major, alimentat de vânturi puternice și de temperaturile ridicate care au marcat începutul primului val canicular al anului în Grecia.