Ludovic Orban anunță că alocaţiile pentru copii vor creşte de la 1 ianuarie 2022 cu 20%, plus indexarea curentă cu rata inflaţiei. El a subliniat faptul că această decizie a fost luată de coaliție, indiferent de amendamentele aprobate în cursul zilei de astăzi.

„Alocaţiile vor creşte de la 1 ianuarie 2022. Aceasta este decizia coaliţiei, indiferent de ce amendament a fost aprobat astăzi. De la 1 ianuarie 2022, alocaţiile vor creşte cu 20%, plus indexarea curentă cu inflaţia, conform legii”, a afirmat Orban.

Liderul PNL a mai menționat că indiferent de situația în care România se va afla anul viitor, se va găsi și o soluție legislativă pentru ca această majorare a alocațiilor să aibă loc.

„Se va găsi soluţia legislativă astfel încât de la 1 ianuarie 2022 să crească alocaţiile cu 20%. (…) Indexarea este prevăzută în lege, se indexează cu rata inflaţiei, este un proiect de lege înaintat de colegii mei din PNL. (…) Noi am luat decizia în cadrul coaliţiei ca să crească alocaţiile de la 1 ianuarie 2022 cu 20%, cincimea respectivă”, a adăugat Ludovic Orban.

Guvernul este pregătit și pentru răspunsul PSD-ului

În ceea ce privește o eventuală reacția din partea social democraților care ar putea ataca la CCR proiectul privind alocaţiile, președintele Camerei Deputaților susține că coaliţia este pregătită și pentru așa ceva.

„V-am prezentat decizia coaliţiei: să se adopte amendamentul de la Senat, să fie pregătit Guvernul să emită OUG dacă este atacată legea la CCR şi, de asemenea, s-a hotărât în cadrul coaliţiei că alocaţiile vor creşte de la 1 ianuarie 2022”, a mai spus Orban.

Amintim faptul că în cursul zilei de luni, Kelemen Hunor declara că UDMR dorește să propună o schimbare de filosofie pentru alocațiile copiilor. Mai exact, acesta susținea ideea potrivit căreia alocațiile să fie legate de venituri, fiind deductibilă din impozitul pe venit.

„Am vorbit de alocaţii pentru copii, rămâne varianta Senatului. Asta înseamnă că creşterea de 20% se va operaţionaliza începând cu 1 ianuarie. Noi am propus o schimbare de filosofie pentru alocaţiile copiilor, să legăm de venituri şi să fie deductibilă din impozitul după venit. Deci, este o schimbare propusă, pe care o vom discuta în acest an, în aşa fel încât să încercăm să introducem începând din anul 2023”, a afirmat Kelemen Hunor, într-o declaraţie acordată presei, la Palatul Parlamentului.