Coaliția guvernamentală promite o nouă majorare a alocațiilor. Suplimentarea ar urma să aibă loc la 1 ianuarie 2021 și nu va depăși rata inflației.

Ca o dovadă de bună-credință, reprezentanții coaliției aflate la guvernare dau însă asigurări că alocațiile nu vor scădea.

Coaliția guvernamentală promite o nouă majorare a alocațiilor. Nu va depăși rata inflației

Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a decis marţi ca alocaţiile pentru copii să fie majorate de la 1 ianuarie 2022 cu rata inflaţiei.

Comisia pentru muncă a dat raport de adoptare în forma venită de la Senat a ordonanţei de urgenţă 123/2020 privind alocaţiile de stat pentru copii.

Preşedintele Comisiei de muncă de la Camera Deputaţilor, Oana Ţoiu, a declarat că următoarea majorare a alocaţiilor va fi la 1 ianuarie 2022 cu rata inflaţiei.

”Următoarea majorare a alocaţiilor o să fie în ianuarie 2022 cu rata de inflaţie de la acest moment. Vreau să clarific că niciuna dintre modificările realizate astăzi la comisie nu prevede micşorarea alocaţiilor, aşa cum a mai fost menţionat în parte din dezbaterile din comisie şi în spaţiul public.

Niciuna dintre prevederile şi niciuna dintre propuneri nu se referea la micşorarea alocaţiilor. Ceea ce a fost astăzi adoptat în Comisia de muncă şi protecţie socială confirmă punctul de vedere al Guvernului României şi este ritmul de creştere al alocaţiilor.

Se renunță la indexarea cu 20%

A fost modificat similar cu amendamentele adoptate în Senat, indexarea de la 20% care urma să aibă loc în iulie anul acesta cu indexarea cu rata inflaţiei de la 1 ianuarie 2022”, a spus Ţoiu, la Palatul Parlamentului.

Proiectul urmează să intre miercuri la votul plenului Camerei Deputaţilor.

Trebuie amintit însă faptul că PNL nu și-a respectat propriul calendar de majorare a alocațiilor.

Astfel, Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 123/2020 pentru modificarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, majorarea alocației pentru copii până la nivelul de 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copiii cu handicap, respectiv până la 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, ar fi trebuit să se realizeze etapizat prin majorarea cu 20 de puncte procentuale, aplicate sumei rezultate din diferenţa dintre cuantumul de 600 lei, respectiv 300 lei, şi cuantumul acordat anterior, în luna iulie 2020,așa cum a precizat un comunicat al Ministerului Finanțelor.

Așa cum se știe deja, Premierul Florin Cîțu a anunțat că nu a asigurat resursele bugetare pentru această majorare.

Sursă foto: Dreamstime.