Premierul Ludovic Orban anunţă că „în viitorul apropiat” s-ar putea relua slujbele religioase în interiorul lăcaşelor de cult, cu respectarea unor reguli şi cu participarea unui număr limitat de persoane.

Orban afirmă că nu vor intra jandarmi în biserici pentru a face verificări, spunând că se aşteaptă la „autoreglementare”.

”Eu sunt un om credincios”

Întrebat, vineri, la Oradea, când vor fi reluate slujbele religioase în interiorul bisericilor, cu participarea credincioşilor, premierul a afirmat că este posibil acest lucru „în viitorul apropiat, funcţie de evoluţia epidemiei”.

„Este prevăzută în planul nostru deschiderea bisericilor pentru oficierea de slujbe în interiorul bisericii.

Eu sunt un om credincios, cred cu adevărat că este importantă prezenţa omului alături de Dumnezeu, în special în biserică şi indiferent de religia pe care o are fiecare cetăţean, pregătim redeschiderea bisericilor”, a explicat Ludovic Orban.

El a adăugat că se vor putea oficia slujbe în interiorul lăcaşelor de cult, respectând reguli de distanţare fizică.

„Va depinde în mare măsură de autoreglementarea din partea bisericii privitor la respectarea regulilor. Nu o să vedem jandarmi intrând in interiorul bisericii să stea să verifice, asta e o chestiune de autoreglementare”, a precizat Orban, conform news.ro.

A constatat o atitudine responsabilă

El a susţinut că în urma discuţiilor cu reprezentanţii cultelor a constatat că „există clar o atitudine responsabilă” în această privinţă şi că în viitorul apropiat se vor putea relua ceremoniile în interior, cu un număr limitat de persoane.

Întrebat despre lăcașele de cult și repornirea slujbelor din spațiile interioare, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a negat joi posibilitatea ca acest lucru să se întâmple după data de 15 iunie.

”Avem în acest moment discuții. Nu intră în discuție după 15 iunie, ci într-o următoare perioadă. Deci, după 14 zile de la noile măsuri”, a spus ministrul Sănătății.

O posibilă dată pentru reluarea slujbelor în interiorul bisericilor ar fi cea de 1 iulie, a arătat Nelu Tătaru, care a avertizat că, dacă nu va mai fi prelungită starea de alertă, vom fi ”într-un pericol sanitar, ne obligă cam tot ce avem de relaxat să relaxăm”.