Ludovic Orban a mai subliniat faptul că îmbunătăţirile în cazul legii fi făcute după şase luni, la rectificarea bugetară. Totodată, el a a mai adăugat că nu vor fi susținute amendamentele, având în vedere că majoritatea parlamentară susține legea actuală.

Președintele Camerei Deputaților a mai precizat că va exista o dezbatere generală în care fiecare membru își va spune punctul de vedere, însă decizia majorităţii parlamentare este de adopta cele două legi în forma adoptată de Guvern.

„Nu vom susţine amendamente. Pentru aprobarea amendamentelor, acestea trebuie susţinute din partea tuturor formaţiunilor politice care formează coaliţia de guvernare. Dar decizia este de a susţine Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat în forma adoptată de Guvern.

Au existat dezbateri, a existat posibilitatea de a se formula propuneri de îmbunătăţire din partea Coaliţiei şi s-a ajuns la această formă pe care noi o susţinem, pentru că altfel există riscul… Ştiţi cum e: la dezbaterea Legii bugetului de stat, trebuie să fim foarte atenţi ca să nu se rupă echilibrul. Va exista dezbatere generală (în Parlament – n.r.), fiecare poate să prezinte puncte de vedere, amendamente, dar decizia majorităţii parlamentare este de adopta cele două legi în forma adoptată de Guvern”, a afirmat Orban după şedinţa Birourilor permanente reunite, în care s-a stabilit calendarul dezbaterii în Parlament a proiectului de buget pentru 2021.

Cum a fost construit bugetul

Liderul PNL a vorbit și despre construcția bugetului. Orban a mai adăugat bugetul este construit astfel încât „să pună în mişcare motoare de dezvoltare economică – investiţii, creşterea absorbţiei de fonduri europene, susţinerea mediului privat prin diferite programe”.

„Se pot face îmbunătăţiri după primele şase luni, la rectificare. Din punctul meu de vedere, cele două proiecte, aşa cum au fost adoptate de Guvern, răspund exigenţelor noastre şi servesc obiectivelor pe care le avem, şi anume de a reechilibra gradual bugetul, astfel încât într-un orizont de timp rezonabil să revenim cu deficitul sub procentul de 3%, conform tratatului UE, şi să punem bazele, în acest an, pentru relansarea economică. Din acest motiv, bugetul este construit de asemenea natură încât să pună în mişcare motoare de dezvoltare economică – investiţii, creşterea absorbţiei de fonduri europene, susţinerea mediului privat prin diferite programe. Acest buget este în concordanţă cu exigenţele pe care le avem, cu programul de guvernare şi cu obiectivele pe care ni le-am stabilit”, a adăugat Orban.

Președintele Camerei Deputaților şi-a exprimat totodată convingerea că majoritatea parlamentară va funcţiona şi nu vor trece amendamente „care să pună în pericol obiectivele fixate prin bugetul de stat şi prin bugetul asigurărilor sociale de stat”.

Declarația lui Orban vine în contextul în care birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au decis, marţi, calendarul pentru dezbaterea proiectelor Legii bugetului de stat şi Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, stabilind ca votul în plen să fie marţea viitoare.