”Am spus că în momentul de faţă suntem la aproximativ 8,6% ca rată de absorbţie ca cereri de rambursare transmise Comisiei Europene, din care pentru 7,4 puncte procentuale banii au fost deja transferaţi din ţară. Există un anumit progres, dar în continuare mai sunt lucruri de făcut astfel încât să avem garanţii că putem creşte absorbţia”, a precizat Leonard Orban.
Ministrul a dat asigurări că autorităţile române continuă să ia măsuri pentru a evita o eventuală întrerupere sau suspendare de plăţi pentru cinci programe operaţionale din politica de coeziune la finalul lunii iunie.
Orban a reiterat obiectivul ca până la finalul anului 2012 România să ajungă la minimum 20% rată de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune.
Pe 19 aprilie, Leonard Orban atrăgea atenţia că România trebuie să remedieze până la sfârşitul lunii iunie anumite deficienţe pentru a evita suspendarea plăţilor în cadrul a cinci programe operaţionale finanţate cu fonduri structurale şi de coeziune.
Cele cinci programe operaţionale sunt POS Transport, de la Ministerul Transporturilor, POS Creşterea Competitivităţii Economice, de la Ministerul Economiei, POS Dezvoltarea Resurselor Umane, de la Ministerul Muncii, POS Mediu, de la Ministerul Mediului, precum şi Programul Operaţional Regional, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.