Când se vor finaliza lucrările de reparații și modernizare a pieței Mihai Viteazul din Cluj-Napoca, oamenii își vor putea încărca telefoanele și tabletele gratuit, cu ajutorul unei piese de mobilier.

 Băncuţa „smart” captează energia solară şi o transformă în energie electrică, permiţând astfel încărcarea dispozitivelor mobile prin cablu USB sau încărcarea wireless, prin tehnologia Qi a telefoanelor smart care dispun de aceasta. În acelaşi timp, echipamentul permite conectarea gratuită la internet prin wi-fi până la 10 utilizatori. Băncuţa este dotată cu afişaj digital, iar pe timp de seară asigură lumină ambientală. O a doua băncuţă inteligentă a fost instalată pe bulevardul Eroilor, acestea fiind parte a proiectului pilot implementat de primărie în parteneriat cu Telekom România.

Investiţia realizată de Primăria Cluj-Napoca pentru reabilitarea Pieţei Mihai Viteazul a cuprins lucrări de consolidare, restaurare şi conservare pentru statuia ecvestră a domnitorului, lucrări de reabilitare a pieţei pe o suprafaţă de aprox. 4.000 mp, inclusiv montarea de piatră naturală, îmbunătăţirea zonelor verzi şi reabilitarea vechiului sistem de iluminat public, pentru reducerea consumului de energie electrică.

În urma reabilitării sistemului de iluminat s-a înlocuit reţeaua de alimentare şi s-au montat următoarele echipamente: 24 sisteme de iluminat tip bolard, 4 sisteme de iluminat public şi arhitectural pentru statuia lui Mihai Viteazul (dotate cu proiectoare şi camere de luat vederi), 5 sisteme de iluminat pietonal în zona staţiei de autobuz, 3 firide pentru asigurarea alimentării cu energie electrică.

Lucrările de reparaţii la ansamblul statuar au fost executate de către Asocierea S.C. Euras S.R.L. – S.C. Arh. Service Guttmann & Comp S.R.L., subcontractant S.C. ADD Concept S.R.L., valoarea totală a proiectului fiind de 3.298.890,15 lei cu TVA.  

În privinţa Pieţei Mihai Viteazul, Primăria Cluj-Napoca a realizat o serie de lucrări pentru îmbunătăţirea zonelor pietonale, a spaţiilor verzi şi iluminatului public – de la pavare la plantări de arbori cu balot, lucrări la staţia de autobuz etc. Valoarea lucrărilor: 2.307.839,58 lei fără TVA, scrie adevarul.ro.