Spre deosebire de Capitală, care nu are o strategie clară de dezvoltare, la Cluj, Călin Hintea, decanul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babes-Bolyai și profesor asociat la Michigan State University coordonează strategia de dezvoltare a orașului pe termen lung.  Doctor în științe sociale și politice, absolvent al mai multor stagii de pregătire în administrație efectuate în SUA, Franța și Austria, prof. Călin Hintea a făcut în ultimii ani cercetări pe sute de comunități mai mici sau mai mari din România, observând atât problemele majore care apar peste tot, cât și oportunitățile care ar putea fi exploatate. De primarii care vor, bineînțeles. La Cluj  Consiliul Local strategia s-a votat în unanimitate.

Cu o asemenea perspectivă, orientată către cunoaștere, nici nu e de mirare că, de exemplu, municipiul Cluj-Napoca este, după Praga, orașul din UE unde se găsește cel mai ușor un loc de muncă, potrivit Eurostat, și nici nu te întrebi de ce jurnaliștii de la Vogue povestesc despre Cluj ca despre un oraș în care ți-e drag să trăiești. 

 

Peste 15% dintre români s-ar muta la Cluj-Napoca, datorită calităţii vieţii. Potrivit un studiu al Băncii Mondiale, Cluj Napoca este cel mai atractiv oraş din România, urmat de Timişoara şi Bucureşti.

Un număr de 8.509 cetăţeni străini locuiau în 2017 pe teritoriul judeţului Cluj. 2.826 de străini provin din state terțe, cei mai mulți din Republica Moldova, Tunisia, Israel, Maroc și 5.683 sunt cetățeni ai Uniunii Europene/SEE, majoritatea din Franța, Italia, Germania, Italia, Spania și Bulgaria.Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: studii, conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), angajare în muncă, alte scopuri sau stabilirea domiciliului pe teritoriul ţării noastre.

 

Oamenii sunt atraşi de calitatea vieţii şi de serviciile de sănătate din oraş, educaţia universitară, locurile de muncă, mediul cultural-artistic dinamic, mediul economic activ, mai ales pe servicii cu valoare adăugată mare, cum ar fi IT, industria farmaceutică, consultanţă. 

Aer curat

 

În Cluj Napoca se respiră cel mai curat aer din Europa, conform unui clasament al gradului de poluare în cele mai mari 100 de oraşe ale Vechiului Continent. Bucureştiul ocupă locul 86, iar Timişoara – 64. Clasamentul a fost publicat de Asociaţia ‘Respire’ în parteneriat cu revista „We demain’ şi realizat folosind baza de date Airbase a Agenţiei Europene de Mediu, care strânge înregistrările tuturor staţiilor europene de măsurare a calităţii aerului atmosferic dintre cele mai nocive, la niveluri pe care OMS le consideră periculoase pentru sănătate.

 

Recent, Comisia Europeană (CE) a anunţat cele 22 de oraşe câştigătoare în cadrul celei de-a treia cereri de proiecte privind acţiunile urbane inovatoare, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Astfel, 92 de milioane de euro din partea Fondului European de Dezvoltare Regională vor finanţa soluţii inovatoare pentru abordarea provocărilor urbane, cum ar fi calitatea aerului, schimbările climatice, locuinţele, locurile de muncă şi competenţele pentru economia locală. Printre oraşele care au primit finanţare se numără și Cluj.

SURSA: Agerpres, ziare.com