Tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care doresc să primească gratuit terenuri pentru construirea de locuinţe în municipiul Sfântu Gheorghe prin programul „Hai acasă”, iniţiat de autorităţile locale în urmă cu aproape zece ani, mai pot depune cereri până pe data de 31 mai a acestui an, au anunţat luni reprezentanţii primăriei. Conform informaţiilor postate pe pagina de internet a Primăriei Sfântu Gheorghe, de la lansarea acestui program şi până în prezent au fost semnate doar şapte contracte, dintre care trei au fost revocate. Din 2003, Guvernul a dat chiar şi o lege care doreşte sprijinirea tinerilor în construcţia unei locuinţe prin acordarea de terenuri gratuite. Până în anul 2016, de această lege au beneficiat 4.739 de tineri, din care la 1.065 dintre ei li s-a retras dreptul de folosinţă a terenului în anul 2014, potrivit datelor publice ale Ministerului Afacerilor Interne. 

Programul se adresează tinerilor originari din Sfântu Gheorghe care s-au stabilit în alte zone ale ţării sau în străinătate şi vor să revină acasă, precum şi celor care trăiesc în acest oraş şi doresc să îşi construiască o locuinţă.

„Primăria va asigura tinerilor 36 bucăţi de loturi a câte 300 mp, precum şi planuri pentru case, de-a lungul părţii stângi a drumului de ieşire din oraş către Şugaş-Băi. Loturile vor putea fi cumpărate după zece ani. (…) În timpul încheierii contractelor, solicitanţii trebuie să deţină doar 10 la sută din cheltuielile aferente construirii caselor, despre care trebuie să prezinte şi extras de cont bancar. (…) Tinerii solicitanţi au la dispoziţie trei ani pentru construirea caselor, iar lucrările de construcţii trebuie începute în termen de un an calculat de la semnarea contractelor. Cei care îşi doresc curţi mai mari, decât cei 300 mp stabiliţi iniţial, au posibilitatea de a închiria terenuri adiţionale. Proprietarii clădirilor nu trebuie să plătească impozite pe ele timp de zece ani”, se arată într-un anunţ postat pe pagina de internet a Primăriei Sfântu Gheorghe.

Potrivit acestuia, pot depune solicitări persoanele care încă nu au împlinit vârsta de 35 de ani, care nu deţin nicio locuinţă sau teren în municipiul Sfântu Gheorghe ori în alte localităţi, cu excepţia în care au moştenit un imobil sau locuinţa a fost naţionalizată, dar nu au primit despăgubiri în natură.

 

Evaluarea dosarelor se va face pe baza unui punctaj, fiind avantajate persoanele cu studii superioare, precum şi cuplurile căsătorite, care au un număr mai mare de copii. Zece puncte în plus vor beneficia tinerii care vor să revină în oraşul natal.

Exemplul Maramureşului

În oraşul maramureşean Cavnic, odată cu închiderea mineritului, în 2007, foarte mulţi dintre localnici au plecat la muncă în străinătate. Pentru a-i atrage acasă, primăria a decis să le pună la dispoziție, gratuit, terenuri pentru construcția de case.

În doar câteva zile, au depus cereri pentru astfel de terenuri peste 60 de tineri cu vârsta de până la 35 de ani. Cei mai mulţi dintre ei sunt stabiliţi în Italia, Franţa sau Anglia.

„Cum poţi să îi atragi dacă nu le oferi anumite facilităţi? Și atunci am zis să profităm de legea 15/2003 care reglementează clar condiţiile de atribuire a unui teren tinerilor până în 35 de ani”, a explicat Vladimir Petruţ, primarul oraşului Cavnic.

Potrivit legii, solicitanţii trebuie să aibă domiciliul în Cavnic şi să nu deţină un alt teren mai mare de 500 de metri pătraţi. Până acum, pentru cele peste 100 de parcele de teren oferite de primărie, s-au înscris peste 60 de tineri. 90% dintre ei sunt plecaţi la muncă în străinătate.

Odată ce vor primi terenul, tinerii vor avea la dispoziţie trei ani pentru ridicarea casei. În prezent, Cavnicul are 5.000 de locuitori, dintre care 1.600 sunt vârstnici şi 800 sunt copii. Prin oferirea de terenuri de casă gratuite, primăria îşi doreşte creşterea populaţiei, dar şi a încasărilor din impozite şi taxe la bugetul local.