Potrivit studiului Crime Index 2020, publicat de Numbeo, România este una dintre ţările cele mai sigure de pe glob. Astfel, Cluj-Napoca se regăseşte, în acest clasament al celor mai sigure oraşe din lume, pe poziţia a 13-a, cu un index al criminalităţii de sub 20%. Cifra indică un număr redus de crime, jafuri, spargeri de autoturisme și furturi din buzunare. Clasamentul a analizat datele din 374 de oraşe.

Următoarele oraşe romaneşti din top sunt Braşov (locul 29), Timişoara (locul 36), Iaşi (locul 62) şi Bucureşti (locul 63). Deşi Capitala este ultimul oraş din România prezent în top, totuşi are o clasare mai bună decât oraşe precum Geneva, Luxemburg sau Singapore.

„În 2019 față de 2018 rata infracționalității a scăzut cu 14%. S-a întâmplat și pentru că am arestat preventiv foarte multe persoane și asta descurajează”, spune Carmen Popas, purtător de cuvânt al IPJ Cluj. La rândul său, Braşovul este monitorizat de peste 200 de camere de supraveghere iar în zonele intens circulate sunt amplasate peste 40 de butoane de panică unde oamenii pot da alerta în caz de infracțiuni. Anul trecut, rata criminalității în județ a scăzut cu peste 30%, potrivit stirileprotv.ro.

Care sunt cele mai sigure oraşe din lume

  1. Abu Dhabi – Emiratele Arabe Unite
  2. Doha – Qatar
  3. Taipei – Taiwan
  4. Quebec – Canada
  5. Zurich – Elveția

Care sunt oraşele cu cea mai mare rată a criminalităţii

  1. Durban – Africa de Sud
  2. Pretoria – Africa de Sud
  3. Pietermaritzburg – Africa de Sud
  4. Port Moresby – Papua Nouă Guinee
  5. Caracas – Venezuela