Fiind primul sistem de operare complet virtualizat (SO), Oracle Solaris 11 oferă funcţionalităţi de virtualizare încorporate şi complete pentru sisteme de operare, resurse de reţea şi de stocare:
○Pe lângă funcţionalităţile încorporate de virtualizare, Oracle Solaris 11 este conceput pentru virtualizarea serverelor prin intermediul Oracle VM atât pe sisteme x86, cât şi pe sisteme SPARC, ofer! ind flexibilitate în implementare şi posibilităţi de migrare securizată în timp real.
○    Virtualizarea oferită de Oracle Solaris Zones scalează până la câteva sute de zone pentru fiecare nod fizic, cu un consum suplimentar de resurse de 15 ori mai mic decât VMware şi fără impunerea de limite artificiale asupra resurselor de memorie, reţea, procesor şi de stocare.
○    Noua soluţie integrată de virtualizare a reţelei le permite clienţilor să creeze topologii de centre de date de performanţă ridicată, cu costuri reduse, în cadrul unei singure instanţe de SO pentru flexibilitate extremă, control al lăţimii de bandă şi monitorizare permanentă.
Oracle Solaris 11 oferă posibilităţi complete de gestiune a întregii infrastructuri – sistem de operare, hardware fizic, reţea şi sto! care, precum şi pentru nivelul de virtualizare.
Noua modalitate de gestiune conectată din cloud garantează clienţilor că au întotdeauna cele mai noi actualizări pentru Solaris de la Oracle, iar serviciile proactive ajută clienţii să obţină un timp maxim de funcţionare fără întreruperi.
"Oracle Solaris 11 este cea mai semnificativă lansare de sistem de operare din ultimul deceniu. Încorporând virtualizare de servere, stocare şi, de acum, a reţelei, Oracle Solaris 11 oferă primul sistem de operare cloud din domeniu. Clienţii pot să-şi sim! plifice implementările de tip enterprise, să mărească utilizarea activelor din data centere şi să ruleze mai rapid aplicaţii Oracle şi alte aplicaţii de tip enterprise, toate într-un mediu enterprise sigur, scalabil, fie în cloud, fie tradiţional", a declarat John Fowler, executive vice president, Systems, Oracle.
Oracle Solaris 11 este deja în producţie la peste 700 de companii de top din toată lumea şi este implementat în mii de soluţii Sun ZFS Storage Appliance de la Oracle, precum şi în sistemele Oracle Exadata Database Machine X2-2 şi X2-8 şi Oracle Exalogic Elastic Cloud.