În această noapte, ora 03.00 devine 04.00, iar somnul nostru va fi unul mai scurt.

În Europa, ceasurile se schimbă de peste 100 de ani. Prima dată primăvara, atunci când se trece la ora de vară, iar apoi în toamnă, când trecem la ora de iarnă.

Uniunea Europeană discută de mai mulți ani posibilitatea de a renunța la schimbarea orei. Germania, a fost prima țară din Europa care a decis schimbarea orei, pentru a economisi cantitatea de cărbune. După acea schimbare și alte state europene au urmat exemplul.

Schimbarea orei de două ori pe an aduce efecte negative

În septembrie 2018, Comisia Europeană a vorbit despre ideea de a renunța la schimbarea orei, în urma unei consultări publice la care au participat 4,6 milioane de cetățeni europeni.

Majoritatea a cerut încetarea acestei practici. Propunerea a fost apoi aprobată de europarlamentari în prima jumătate a anului 2019. Din acel moment ne așteptam să fie pusă în practică această idee, dar la nivel de Uniune Europeană nu s-a mai întâmplat nimic.

Când ar putea renunța România la schimbarea orei

În țara noastră, renunțarea la schimbarea orei se va face odată cu întreaga Uniune Europeană.

Parlamentul European a decis că orice schimbare a regulilor privind schimbarea orei sau renunțarea la această practică din Europa nu ar trebui să perturbe regimul de ceas unificat al UE.

Anul 1980 a fost cel în care toate țările membre și-au sincronizat schimbările de ceasuri anuale.

Cum rămâne cu schimbarea orei la nivel mondial?

,,La nivel global, dezbaterea este clară – există mai multe țări pe glob care nu schimbă ceasul”, spune Ariadna Güell Sans, co-coordonator Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society, o organizație axată pe politici legate de timp.

,,Cercetările au arătat că schimbarea orei înainte și înapoi, chiar și doar cu o oră, afectează negativ economia, siguranța rutieră și sănătatea. Cu toate acestea, Statelor Unite, Europei și altor câteva țări, le este greu să renunțe la acest obicei”, explică Guell Sans.

Specialista consideră că nu trebuie neapărat să renunțăm la schimbarea orei  la care oră să rămânem, iar idealul pentru ea este să rămânem mereu la ora de vară.

Profesor la Facultatea de Drept de la Universitatea din Washington, Steve Calandrillo, care a studiat economia orei de vară, susține adoptarea permanentă a acestei variante: „Întunericul ucide și soarele salvează”, iar pe lângă asta, există și beneficii economice spune acesta.

Un studiu realizat în Statele Unite ale Americii susține faptul că se poate reduce numărul accidentelor rutiere dacă avem o oră suplimentară de lumină seara.

Alți cercetători susțin că este mai logic ca ceasurile să se stabilească permanent pe ora standard.

Până se va lua o decizie la nivel internațional privind renunțarea la schimbarea orei, România va trece și în 2023 la ora de vară în luna martie și va reveni la cea standard în octombrie.

Ce efecte poate avea trecerea la ora de vară?

Avem nevoie de o perioadă de acomodare pentru că organismul uman trece prin anumite schimbări odată cu schimbarea orei. Aceasta ne poate afecta psihicul și sănătatea. Potrivit specialiștilor, pot apărea dereglări hormonale, în legătură cu reglarea ceasului biologic al organismului nostru.

De asemenea, ne putem confrunta cu o perioadă de oboseală și lipsă de tonus fizic.