Tudor Ciuhodaru spune că sănătatea ne este afectată de schimbarea orei

Despre faptul că trecerea de la ora de vară la cea de iarnă și invers ne afectează viața s-a scris de nenumărate ori. Pentru unii, schimbarea este mai ușor depășită, alții au probleme mari. Principala problemă constatată este starea de oboseală deoarece somnul este afectat. Există însă, câteva soluții eficiente pentru a depăși problemele.

Într-o postare pe Facebook, medicul Tudor Ciuhodaru a dat sfaturi pentru reacomodarea rapidă la noua oră. El a scris că sunt 5 lucruri importante de făcut pentru adaptarea la ora de iarnă.

Astfel, chiar dacă duminică vom dormi mai mult cu o oră, efectele se vor resimți abia luni. Unele pot fi chiar periculoase, potrivit medicului, precum creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid.

Mai exact:
1. Riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional;
2. Totodată creşte riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei vulnerabilități psihoemoționale.

Conform postării de pe Facebook, majoritatea oamenilor se adaptează cu uşurință la schimbarea orei. Modificările adaptive ale organismului se fac complet în circa cincisprezece zile.

Schimbarea orei poate duce la tulburări

Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează însă modul cum se realizează această adaptare. În fiecare an, mulți pacienţi ajung la urgențe cu o simptomatologie polimorfă. Aceasta duce chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni.

Toate acestea se întâmplă pentru că modificarea orei de trezire duce la un stres la care organismul reacţionează prin creșterea activităţii sistemului nervos simpatic. Ciuhodaru mai scrie că pot fi variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburări de ritm cardiac. În plus, schimbarea orei aduce modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, irascibilitati și alte tulburări.

El spune că sub această simptomatologie se pot ascunde şi alte cauze şi de aceea este bine să fim evaluaţi corespunzător de către un medic pentru a nu omite un alt diagnostic.

„Pentru a trece cu ușurință peste schimbarea orei recomandăm cinci lucruri esențiale:
1. Planificarea corespunzătoare a activității.
2. Evitarea suprasolicitării datorată stimulentelor nervoase, substanţelor psihoactive sau situaţiilor conflictuale.
3. Nu e de neglijat petrecerea a cât mai mult timp în aer liber
4. Și nici mișcarea, chiar sub forma unor simple plimbări.
5. Precum şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume proaspete” este recomndarea medicului.