Trecerea la ora de iarnă se va face în ultimul weekend din luna octombrie. Astfel, în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021, ceasul se va da cu o oră înapoi, iar ora 4:00 va deveni ora 3:00, ceea ce înseamnă că în acea noapte vom dormi cu o oră mai mult. Ziua de 31 octombrie 2021 va devi cea mai lungă zi din an și va avea 25 de ore.

Deși vom dormi mai mult, specialiștii spun că cel mai probabil ne vom simți mult mai obosiți în următoarea perioadă.

Ora de iarnă este considerată ora standard. În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore, față de trei ore la ora de vară.

Sistemul orelor de vară și de iarnă a fost introdus în țările europene în secolul XX, cu scopul de a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

Efectele schimbării orei asupra organismului

Prin introducerea orei de vară, s-a vrut creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală de la Soare. Această schimbare a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Cu toate acestea, în prezent, aceste schimbări ne pot afecta organismul. Copiii şi vârstnicii sunt cei mai expuși în a dezvolta anumite probleme. Medicii spun că nu este exclus să apară insomnii, oboseală, nervozitate sau dureri de cap, pentru că schimbarea orei aduce, de fapt, o modificare a rutinei.

Pe lângă modificările somnului, unele persoane pot simți astenie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare sau lipsa poftei de mâncare.

Cumulat cu pandemia, aceste efecte vor fi puternic resimțite de milioane de români. În plus, nu trebuie omis că în clipa în care trecem la ora de iarnă 2021, ne vom confrunta cu  perturbarea rutinei zilnice care produce dezorganizare la nivelul energiei organismului. La toate acestea se mai adaugă și astenia de toamna, care se poate acutiza pe fondul unei lipse de vitamine B.

Cât timp durează adaptarea la ora de iarnă?

Potrivit specialiștiilor, avem nevoie de o perioadă cuprinsă între 1 și 2 săptămâni pentru a ne adapta la ora de iarnă.

Un studiu la care au participat peste 3.000 de oameni din Marea Britanie a demonstrat că, odată cu schimbarea orei în luna octombrie, calitatea somnului dispare.

Cei mai mulţi dintre participanţii la studiu au declarat că se simt mai energici şi mai fericiţi decât înaintea trecerii la ora oficială de iarnă. Însă efectele aparent benefice ale unei ore în plus de somn dispar rapid, mulţi spunând că se simt mai rău ca atunci când dormeau mai puţin.