„Măsurile economice imediate şi severe pe care le pregătim”

Casa Albă a postat un comunicat de presă pe site-ul oficial, în care a precizat că ”președintele Biden a semnat un ordin executiv ca ripostă la manevra preşedintelui Vladimir Putin de a recunoaşte aşa-numitele republici populare Doneţk şi Lugansk ca state independente. Acţiunea preşedintelui Putin contrazice angajamentele Rusiei faţă de Acordul Minsk, respingând pretenţia Rusiei de angajament faţă de diplomaţie şi subminând suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

De asemenea, Casa Albă subliniază că ”acest ordin este diferit de măsurile economice imediate şi severe pe care le pregătim împreună cu aliaţii şi partenerii ca reacţie la o nouă invazie în Ucraina. Continuăm consultările strânse cu Ucraina, cu aliaţii şi partenerii asupra următoarelor măsuri şi cerem Rusiei să reducă imediat tensiunile”.

Așadar, Statele Unite ale Americii (SUA) au interzis exportul și importul produselor în și din regiunile Lugansk și Donețk, pe de o parte, și a interzis tranzacțiile financiare cu persoane și entități din cele două regiuni menționate anterior, pe cealaltă parte.

Casa Albă a ţinut să sublinieze că sancţiunile anunţate luni sunt „distincte” şi „se vor adăuga” măsurilor economice „rapide şi severe” pregătite de Washington şi aliaţii săi în cazul unei invazii.

„Vor urma sancţiuni economice cum nu au mai fost văzute până acum”

Și ministrul român al Apărării a vorbit despre sancțiunile dure care vor fi decise împotriva Rusiei.

„Este o încălcare gravă a dreptului internațional. Pentru prima dată, cred, după război, avem o încălcare totală, când nu se mai respectă principiile de bază. Asta înseamnă, în primul rând, faptul că în această zonă a noastră, în vecinătate, se poate produce un război, ceea ce sigur că are efecte colaterale legate de migraţie, legate de pierderi în zona alimentării cu energie, banking. La fel, va urma, şi aşa cum au anunţat şi preşedintele Statelor Unite, și reprezentanții Uniunii Europene, vor urma sancţiuni economice cum nu au mai fost văzute până acum şi aceste sancţiuni economice sigur că influenţează nu numai pe cei împotriva cărora sunt îndreptate, dar şi pe ceilalţi, cei care sunt partenerii lor comerciali sau economici. Deci este o bulversare care influențează pe toată lumea. Fiind în vecinătate, cu siguranță că noi ne gândim în primul rând la conflict şi acest conflict desigur că îl așteptam,” a declarat Vasile Dîncu.

Statele Unite ale Americii (SUA) au anunțat că, marți, vor impune noi sancțiuni împotriva Rusiei, decizia fiind un răspuns inițial prudent la ordinul lui Vladimir Putin de a desfăşura trupe ruse în două zone separatiste din Ucraina, scrie France Presse, care adaugă că un purtător al Casei Albe a spus ”plănuim să anunţăm marţi noi sancţiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la deciziile şi acţiunile Moscovei de luni. Ne coordonăm cu aliaţii şi partenerii noştri pentru acest anunţ”.

„Vom urmări foarte îndeaproape ce fac în orele şi zilele următoare. Iar răspunsul nostru va corespunde acţiunilor lor”, spune un înalt responsabil al administrației americane.

De asemenea, un alt înalt oficial, care a decis să fie sub protecția anonimatului, a spus că Washington va continua eforturile diplomatice ”atâta timp cât tancurile rusești nu vor fi în mișcare”.

Recunoașterea independenței regiunilor separatist, o încălcare a dreptului internațional

În cursul zilei de luni, Moscova a recunoscut independența regiunilor separatiste, ceea ce a determinat Uniunea Europeană să spună că acest lucru reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a anunțat că îi va sancționa pe cei care sunt implicați.

„Această măsură constituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, precum şi a acordurilor de la Minsk. Uniunea va reacţiona cu sancţiuni împotriva celor implicaţi în acest act ilegal”, au declarat într-un comunicat comun preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

NATO a condamnat, de asemenea, recunoaşterea celor două teritorii separatiste pro-ruse şi i-a cerut lui Vladimir Putin „să aleagă calea diplomaţiei” şi „să retragă forţele desfăşurate la frontierele Ucrainei şi din Ucraina”.

„Uniunea îşi reiterează sprijinul de neclintit pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional”, au adăugat preşedinţii celor două instituţii.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell a declarat că ”dacă există anexare, vor fi sancţiuni şi, dacă există recunoaştere, voi pune sancţiunile pe masă, iar miniştrii vor decide”, adăugând că ”avem un pachet. Există diferite măsuri, iar gradul de implementare a acestora depinde de nivelul de agresiune”.

Premierul britanic va decide sancțiuni importante

Downing Street a anunțat că premierul britanic Boris Johnson va prezida marţi dimineaţă o reuniune de criză privind situaţia din Ucraina pentru a decide asupra unui „pachet important de sancţiuni”.

„Prim-ministrul va prezida o reuniune (de criză) COBR marţi dimineaţă la orele 06.30 (locală şi GMT) pentru a discuta cele mai recente evoluţii din Ucraina şi pentru a coordona răspunsul Regatului Unit, în special convenind asupra unui pachet important de sancţiuni care să fie introdus imediat”, a declarat un purtător de cuvânt al liderului britanic.

Într-o convorbire telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Boris Johnson a spus că „crede că o invazie este o posibilitate reală în orele şi zilele următoare”, a indicat Downing Street într-un comunicat separat.

„El i-a spus preşedintelui Zelenski că Regatul Unit a stabilit deja sancţiuni pentru a-i viza pe cei care sunt complici la încălcări ale integrităţii teritoriale a Ucrainei şi că aceste măsuri vor intra în vigoare mâine”, potrivit documentului, care adaugă că ”prim-ministru a indicat, de asemenea, că va lua în considerare trimiterea de mai mult sprijin defensiv Ucrainei”.