Aceasta este „opțiunea nucleară” între sancțiunile pe care Occidentul le-a pregătit pentru Rusia

Pe fondul tensiunilor de la granița dintre Ucraina și Rusia, au avut loc mai multe discuții cu posibile sancțiuni în cazul în care Kremlinul decide să atace. Dacă la prima vedere pare că nimic nu îl poate afecta pe Vladimir Putin, un articol CNN spune că decuplarea Rusiei de la sistemul bancar global provoacă o adevărate temere în Kremlin.

În ultima perioadă, membrii Congresului american au sugerat ca țara condusă de Vladimir Putin să poate fi exclusă din SWIFT – Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale – o rețea de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare din toată lumea.

De cealaltă parte, vicepreședintele Camerei Superioare a Parlamentului rus, Nikolai Zuravlev, a spus că dacă o astfel de măsură va fi dispusă împotriva Rusiei, atunci transporturile energetice către Europa vor fi oprite.

„Dacă Rusia este deconectată de la SWIFT, noi nu vom mai primi valute străine, dar cumpărătorii, în primul rând țările europene, nu vor mai primi mărfurile noastre: petrol, gaze, metale și alte componente importante”, este declarația acestuia, citată de agenția de presă TASS.

Nu s-ar mai putea trimite bani din sau înspre Rusia

Eliminarea Rusiei din SWIFT prevede implicații serioase. În primul rând, este important de știut că nu există o alternativă acceptată la nivel mondial pentru SWIFT, sistemul fiind esențial pentru piețele financiare globale. Pe acest fond, trimiterea de bani dinspre sau înspre Rusia ar fi imposibilă, lucru ce ar reprezenta un adevărat șoc pentru companiile rusești sau cele din străinătate.

De asemenea, efectele cele mai importante s-ar vedea asupra cumpărătorilor de țiței rusesc și asupra exporturilor de gaze.

O estimare făcută în 2014 de către fostul ministru rus de Finanței, Alexei Kudrin, arata că excluderea Rusiei din SWIFT ar duce la o contracție de 5% a economiei.

Alternativele de care dispune Rusia

Rusia a luat în calcul o astfel de posibilitate, așă că a luat măsuri în ultimii ani pentru a reduce un astfel de șoc. Așadar, Moscova și-a implementat propriul sistem de plăți – SPFS – adăugat după sancțiunile occidentale din 2014, în urma anexării peninsulei Crimeea.

Banca Centrală a Rusiei spune că SPFS are aproape 400 de utilizatori în prezent și că 20% din transferurile interne se fac prin acest sistem de plăți.

Mai există sistemul transfrontalier de plăți interbancare din China – CIPS sau criptomonedele, însă acestea din urmă nu sunt atrăgătoare pentru Rusia, mizând pe lipsa de unitate a celor chemați sa ia decizia sancționării sale.

„SWIFT este o companie europeană, o asociație de mai multe țări participante.

Pentru a lua o decizie privind deconectarea, este nevoie de o decizie unanimă a țărilor participante. Cu siguranță, deciziile Statelor Unite și ale Marii Britanii nu sunt suficiente.

Nu sunt sigur că alte țări, în special cele cu o pondere mare schimburilor cu Rusia în balanța comercială, vor sprijini o astfel de măsură”, a estimat vicepreședintele  Camerei Superioare a Parlamentului rus, Nikolai Zuravlev.