Update:

Marea Britanie ar vrea ca Rusia să fie deconectată de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT şi va încerca în continuare să îi convingă pe partenerii săi reticenţi să ia o astfel de măsură, a declarat vineri ministrul Apărării de la Londra, Ben Wallace, în timp ce ministrul de finanţe francez, Bruno Le Maire, a spus că această opţiune rămâne deschisă, dar că este o măsură de ultim resort, relatează Reuters.

„Am vrea să mergem şi mai departe, am vrea să ajungem la SWIFT, sistemul financiar care le permite ruşilor să îşi mute banii prin lume pentru a primi plăţi pentru gaz, însă există organizaţii internaţionale, iar dacă nu toate ţările îşi doresc ca ei să fie scoşi din sistemul SWIFT, atunci devine dificil”, a declarat Wallace la BBC TV.

Wallace a spus că Marea Britanie va continua să facă lobby printre aliaţii săi pentru a obţine sprijin în favoarea unei decizii de deconectare a Rusiei de la SWIFT. „Vom face tot posibilul pe care diplomatică”, a declarat el.

În acelaşi timp, la Paris, ministrul de finanţe francez, Bruno Le Maire, a spus că opţiunea scoaterii Rusiei din sistemul SWIFT rămâne deschisă, dar că o astfel de măsură ar fi una de ultim resort.

Uniunea Europeană „vrea să taie legăturile dintre Rusia şi sistemul financiar mondial”, a declarat Bruno Le Maire, după anunţul unui nou val de sancţiuni împotriva Moscovei.

„Vrem să izolăm financiar Rusia (…) Vrem să secăm finanţările” pentru economia rusă, a afirmat el în faţa presei cu puţin timp înainte de începutul unei reuniuni a miniştrilor de finanţe la Paris.

La rândul său, ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, a precizat că ţările din UE vor lua în considerare toate sancţiunile posibile împotriva Rusiei.

„Toate opţiunile sunt pe masă. Primele sancţiuni împotriva Rusiei au fost adoptate, iar ele vor afecta populaţia rusă şi vor lovi puternic economia rusă”, a declarat el.

Știrea inițială:

În urma atacului asupra Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin, Occidentul ia în considerare o serie de sancțiuni economice împotriva Rusiei. De la recunoașterea teritoriilor pro-ruse, înainte de atacul de joi, 24 februarie, aceste represalii au luat forma unor sancțiuni financiare împotriva unor personalități și instituții rusești de rang înalt și a suspendării autorizării gazoductului Nord Stream 2, transmite Le Monde.

Sancțiunea ar putea avea consecințe grave

Deocamdată, americanii și europenii au lăsat deoparte un alt instrument de sancționare cu potențiale consecințe majore: tăierea accesului rusesc la rețeaua interbancară SWIFT. Dar subiectul este din nou în discuție.

O astfel de măsură, care ar încetini foarte mult tranzacțiile dintre băncile rusești și restul lumii, ar avea un efect devastator asupra economiei țării. Ideea a fost menționată cu jumătate de gură de către președintele american în ultimele zile și face parte în continuare din gama de sancțiuni pe care Occidentul se declară pregătit să le ia în cazul în care conflictul se intensifică.

„Suntem pregătiți să adoptăm sancțiuni care ar avea un cost ridicat pentru economia rusă, în special pentru sistemul său financiar și controale la exportul de produse, care sunt esențiale pentru ambițiile Kremlinului și ale lui Vladimir Putin”, a declarat subsecretarul de stat american pe probleme de creștere economică, energie și mediu, José Fernandez, la 18 februarie, pentru sursa citată. Nicio opțiune nu a fost exclusă.

Ce este SWIFT?

Swift (acronimul de la Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) este o societate cooperativă de drept belgian, cu sediul în La Hulpe (Belgia), care gestionează cea mai mare parte a ordinelor de plată pentru tranzacțiile internaționale.

Rețeaua SWIFT cuprinde puțin peste 11.600 de organizații financiare și bancare din peste 200 de țări. Creat în 1973, acesta automatizează scrierea și trimiterea ordinelor de plată între băncile din întreaga lume. Prin urmare, este un sistem de mesagerie electronică securizată care permite efectuarea de tranzacții bancare între țări.

De exemplu, atunci când o companie franceză cumpără circuite integrate în valoare de 1.000 de dolari de la o companie chineză, banca franceză a cumpărătorului îi debitează contul și apoi trimite un mesaj SWIFT către banca chineză a companiei vânzătoare pentru a-i credita contul cu 1.000 de dolari. Compania chineză poate alege să primească plata în dolari americani sau să o convertească în yuani, moneda chineză. Mesajul SWIFT permite efectuarea rapidă și sigură a tranzacțiilor, dar nu le execută direct: în cele din urmă, băncile client ale SWIFT efectuează ele însele schimburile atunci când primesc sau trimit ordine de plată.

În 2021, rețeaua a transmis aproximativ 10,6 miliarde de ordine de plată la nivel mondial, atingând un vârf de peste 50 de milioane pe zi la sfârșitul lunii noiembrie.

Kurt Volker a calificat utilizarea acestei sancțiuni drept o opțiune „nucleară”

Acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic și este o opțiune pe care administrația americană a luat-o în considerare în mod evident ca răspuns la o posibilă agresiune militară rusă pe teritoriul ucrainean. Dar pentru ca acest lucru să fie posibil, SUA va trebui să ajungă la un acord cu ceilalți administratori SWIFT.

„Particularitatea guvernanței SWIFT este că țările mici sunt reprezentate la fel de bine ca și cele mari. Astfel, o țară nu poate avea mai mult de doi directori din cei 25, chiar dacă reprezintă o parte semnificativă a fluxurilor de mesagerie”, explică Hervé Postic, consultant și director general al grupului Utsit, specializat în instrumente de gestionare a numerarului. Prin urmare, o eventuală deconectare a băncilor rusești ar fi condiționată de aprobarea a cel puțin 13 din cei 25 de directori ai societății.

Fostul reprezentant al SUA în Ucraina în 2017, Kurt Volker, a calificat utilizarea acestei sancțiuni drept o opțiune „nucleară”. Într-un interviu acordat publicației Le Monde în decembrie 2021, el a declarat că „impactul economic ar fi grav și imediat. Este ca și arma nucleară: nu vrem să mergem atât de departe să le folosim, dar dacă nu avem de ales, dacă Rusia își atacă vecinii, ucide oameni, ocupă teritorii și vrei să previi acest lucru, acest instrument poate fi folosit ca ultimă soluție”.

Într-adevăr, excluderea Rusiei din rețeaua SWIFT ar fi „devastatoare, în special pe termen scurt”, potrivit unei note a grupului de reflecție Carnegie Moscow Center, și ar perturba grav economia țării prin încetinirea schimburilor comerciale dintre companiile rusești și partenerii lor occidentali. Instituțiile bancare care doresc să efectueze tranzacții ar fi obligate să recurgă la metode manuale de procesare a tranzacțiilor, să găsească propriile canale de comunicare (mesagerie electronică sau software criptat), ceea ce ar încetini timpul necesar pentru schimburi. Centrul Carnegie de la Moscova amintește că în timpul precedentei amenințări similare din 2014, previziunile prevedeau o scădere de cinci puncte a PIB-ului rusesc.