În 2011 este posibil ca economia românească să fi crescut cu peste 2 – 2,2%, antrenată de producția industrială în creștere și un an agricol foarte bun. Datele semnal urmează a fi cunoscute în 15 februarie, după anunțul Institutului de Statistică. Conform estimărilor, România ar putea să fi înregistrat în 2011 un avans economic mai solid decât cel de 1,6% al Uniunii Europene în ansamblul său, apropiindu-se chiar de performanța Germaniei, care a avut o creștere de 3%.

Față de anul trecut, o încetinire este însă așteptată în anul curent. În 2012, România ar putea înregistra un avans al PIB de1,4% dacă Europa va reuși să calmeze piețele și să evite transmisia tensiunilor din piețele financiare în economia reală. Evoluția industriei locale este legată de cererea de export și aceasta ar avea de suferit dacă Europa nu cade de acord asupra unor măsuri care să limiteze efectele negative ale crizei actuale și să restabilească încrederea companiilor și consumatorilor. În plus, pentru a asigura cofinanțarea proiectelor sprijinite de UE, atât în sectorul public, cât și în cel privat, băncile joaca un rol central.

„Situația pietelor financiare trebuie să se stabilizeze pentru a permite băncilor să aibă atât relaxarea, cât și resursele financiare pentru a alimenta sucursalele din Est. Scenariul unei intrări a Greciei în incapacitate de plată ar putea bulversa piețele financiare, conducând la extinderea crizei către Italia, Spania, afectând astfel întreaga zonă euro și – în proporții diferite- restul Europei, astfel încât România ar putea înregistra o performanță semnificativ mai slabă, riscând contracția economiei”, spune Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.

Pe plan intern, în scenariul de bază, consumul ar putea fi sprijinit de creșterea venitului salarial. Câştigul salarial mediu nominal net a fost în noiembrie 2011 de 1.491 lei, în creştere cu 2,3% (34 lei) faţă de octombrie şi cu 8,3% comparativ cu aceeaşi lună din 2010.  Chiar dacă marja de negociere a angajaților în raport cu angajatorii rămâne restrânsă, odată cu menținerea inflației în zona 3 – 3,5% câștigul real ar putea avansa semnificativ în 2012. Agricultura poate trage în jos avansul PIB, ținând seama de prognozele de vreme nefavorabilă și de efectul de bază negativ al comparației cu 2011. Construcțiile de infrastructură ar putea marca o revenire, trăgând sectorul pe plus în ciuda unei performanțe limitate a construcțiilor de locuințe.

„Pe lângă așteptata trecere în recesiune a zonei euro în ansamblul sau (Banca Mondială estimează o contracție de 0,3%, FMI – una de 0,5%), Banca Națională a Austriei pare determinată să impună limitări la creditarea băncilor din regiune cu resurse ale băncilor-mamă din Austria. Băncile occidentale sunt însă deja într-un proces de diminuare a expunerii pentru a se conforma criteriilor impuse de Autoritatea Bancară Europeana (EBA) de a înregistra capital propriu de minim 9% din activele ponderate cu riscul. Din cauza participării capitalului străin, România, Serbia, Croația și Bulgaria sunt țările cele mai vulnerabile”, precizează Victor Safta.

Leul ar putea bifa un nou an de relativă stabilitate, în scenariul de bază urmând o dinamică laterală între 4,25 și 4,4 față de euro, cu episoade temporare de volatilitate. „Dacă în cele din urmă europenii reușesc să recâștige încrederea piețelor, leul ar avea de câștigat, cursul putând coborî chiar sub 4,25”, a arătat Victor Safta.