Suspecţii, cu vârste cuprinse între 24 şi 47 de ani, au fost arestaţi joi şi vineri şi plasaţi în arest preventiv în mai multe comisariate din Londra, potrivit aceleiaşi surse.

Atacul informatic, care s-a petrecut în aprilie, a vizat o sucursală a băncii Barclays din Swiss Cottage (nordul Londrei). Poliţia a găsit un comutator KVM (tastatură-ecran-mouse), pentru control la distanţă, şi un router 3G, instalat pe unul din calculatoarele sucursalei.

Dispozitivul, care permite controlul la distanţă asupra calculatoarelor, a fost instalat de un bărbat care s-a deghizat într-un inginer informatic responsabil cu mentenanţa, potrivit comunicatului poliţiei.

Stratagema a permis hackerilor să transfere bani în propriile conturi, de la distanţă.

Poliţia a anunţat săptămâna trecută că a dejucat o tentativă de piratare informatică similară asupra unei agenţii a băncii Santander din sud-estul Londrei. Doisprezece bărbaţi au fost arestaţi în legătură cu acest caz, din care patru au fost inculpaţi.

Autorităţile au efectuat vineri percheziţii la mai multe adrese din Londra şi Essex (estul capitalei), în urma cărora au confiscat bani, bijuterii, droguri, "mii de cărţi de credit" şi date personale, potrivit comunicatului.

"Responsabilii de această infracţiune sunt actori importanţi ai unei reţele criminale sofisticate care şi-au utilizat capacităţile tehnice considerabile şi know-how-ul criminal pentru a se infiltra şi a exploata sisteme bancare sigure", a declarat inspectorul Mark Raymond de la unitatea Scotland Yard-ului specializată în criminalitatea online.

Barclays a recuperat o parte "semnificativă" din banii furaţi.