‘Problema esenţială a sistemului sanitar este cofinanţarea făcută de către bugetul statului. Bugetul statului trebuie să participe la programele de sănătate iar Casa de Asigurări să poată să dea justa dimensiune nevoilor financiare din spitalele care funcţionează’, a afirmat Oprescu, într-o declaraţie susţinută la PMB.

Coplata pentru serviciile medicale intră în vigoare de la 1 aprilie, odată cu aplicarea contractului-cadru şi are scopul de a reduce internările nejustificate, a anunţat, ieri, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. "Am aprobat, în şedinţa de Guvern, noul contract-cadru. Şi, practic, încep casele de sănătate să negocieze cu toţi beneficiarii în perioada imediat următoare. Am introdus şi faimoasa coplată între 5 şi 10 lei, la externare", a spus şi premierul Victor Ponta.
Nicolăescu a subliniat că s-au făcut eforturi ”imense” în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional pentru ca taxa să aibă o valoare mică şi şi-a exprimat speranţa că aplicarea coplăţii va duce la micşorarea numărului internărilor nejustificate.
În opinia primarului general, citat de Agerpres, ministrul Sănătăţii ar trebui să aibă curajul de a arăta care este dimensiunea financiară a pachetului de bază.

‘De 17 ani de când funcţionează Casa, niciun ministru al Sănătăţii nu a avut curajul să dea dimensiunea pachetului de bază. Să spună cinstit: români, putem să facem analiza asta, putem să v-o facem p-asta. Restul nu putem să facem. E greu, dar e cinstit şi onest faţă de populaţie. Aşa că aşteptăm cu toţii pachetul de bază’, a subliniat Oprescu.

Sursa: Agerpres