În ultimele zile a izbucnit un scandal de proporții între patronatul transportatorilor rutieri de persoane și agenţia de turism Christian Tour. Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România acuză Memento Bus (parte a Grupului Christian Tour) că, prin cursele ocazionale efectuate, „încalcă legile din domeniul transportului rutier de persoane şi îndeamnă prin activităţile sale şi alte societăţi la încălcarea legii, iar societăţile autorizate în acest sens sunt descurajate în efortul continuu de a fi în pas cu noile prevederi legale“. În urma solicitării revistei Capital, Autoritatea Rutieră Română ne-a pus la dispoziție, în exclusivitate, numărul curselor ocazionale efetuate de firmele private de la începutul anului până la 1 iulie și care sunt operatorii privați care efectuează acest serviciu. Din datele prezentate de ARR rezultă că Memento Bus (parte a Grupului Christian Tour), firma acuzată de transportatorii rutieri că încalcă legile din domeniul transportului rutier de persoane, se regăsește pe locul 15 în topul firmelor care au efectuat cele mai multe curse ocazionale. Mai exact, MC Bus Technology SRL, firma prin care Memento Bus (parte a Grupului Christian Tour) efectuează transporturi ocazionale a primit 525 de aprobări din partea Autorității Rutiere Române.

Gegi SRL, campioana curselor turistice din România cu 17 excursii/zi

Pe primele trei locuri se regăsesc firme care nici măcar nu au activități de transport persoane, dar, se pare că nu au deranjat patronatul transportatorilor rutieri de persoane obișnuit să practice prețuri mari cu puțin confort pentru călători. Cele mai multe curse ocazionale, autorizate de Autoritatea Rutieră Română, în primele șase luni ale anului, au fost efectuate de Dumitra Costin, în vârstă de 59 de ani, acționarul majoritar al firmei Gegi SRL din Tecuci-Galați. Gegi SRL a efectuat 3.086 de curse ocazionale în primele șase luni ale anului, respectiv 17 excursii/zi. Liderul curselor ocazionale, conform datelor Ministerului Finanțelor, are ca și domeniu de activitate comerţ cu amănuntul de piese şi accesorii pentru autovehicule. Firma din Tecuci, anul trecut, a înregistrat o cifră de afaceri de 11,6 milioane lei și un profit de aproximativ 200.000 de lei. Acționarii firmei Gegi SRL sunt Dumitra Costin, Lucian Grigore Costin și Elena Ramona Crișan.

Pe locul doi în topul firmelor care au organizat curse ocazionale, cu 2.350 de transporturi efectuate, se află Transmarian din județul Brăila. Firma cu sediul în municipiul Brăila, efectuează, din două în două ore, curse între Aeroportul Otopeni și orașele Galați, respectiv Brăila. Transmarian este administrată de Prapagic Marian, domeniul de activitate al firmei este activităţi ale tur-operatorilor și organizează curse ocazionale și din România în Anglia. Anul trecut, Transmarian a avut un număr mediu de 44 de salariați, o cifră de afaceri de peste 10 milioane lei și un câștig de peste 700.000 de lei.

Al treilea loc în topul prezentat de ARR este ocupat de o firmă din Fălticeni, județul Suceava. Romfour, în primele șase luni ale anului, a obținut 1.792 de aprobări din partea ARR pentru organizarea de curse ocazionale. Romfour este deținută de Angela Stan și Andy Dan Stan, activitatea principală este întreţinerea şi repararea autovehiculelor, iar anul trecut a avut un număr mediu de 152 de salariați, a înregistrat o cifră de afaceri netă de peste 61 milioane lei și un profit de 6,65 milioane lei.


Păreri împărțite

Șeful Memento Bus, Marius Pandel, firma acuzată de operatorii de transport că ar opera ilegal pe rutele de transport de persoane, ne-a declarat că nu deține autocare sau mijloace de transport proprii. Memento Bus SRL este o socie­tate care își desfașoară activitatea pe piața de servicii turistice, în calitate de tour operator, având toate autorizațiile, licențele, asigurările profesionale și îndeplinind toate cerințele de legalitate impuse de legislația specifică. De pe această poziție, Memento Bus organizează și călătorii turistice între unele orașe din România, pe baza cerințelor clienților noștri. În funcție de numărul de turiști înscriși pentru o anumită călătorie turistică, Memento Bus comandă efectuarea transportului cu un mijloc de transport adaptat numărului de pasageri (microbuz, minibuz, autocar) unei societăți care deține astfel de autovehicule. Societatea transportatoare efectuează așadar o „cursa ocazională“, în conformitate cu prevederile legale aplicabile“, ne-a precizat Marius Pandel, CEO Christian Tour & Memento Bus. Pandel ne-a menționat că Memento Bus a efectuat curse în Grecia, Turcia, Bulgaria și în România (Sibiu, Brașov, Constanța, Tulcea și Iași. „Cele mai multe curse au fost efectuate către destinații turistice din Grecia (Riviera Olimpului, Thassos, Halkidiki, Corfu, Lefkada, Zakynthos)“, ne-a mai precizat managerul Memento Bus.