Dacă acest proiect, aflat acum în dezbatere publică, va fi aprobat de către Ministrul Transporturilor, autocarele care transferă turiştii de la aeroport la hoteluri, între staţiuni sau în circuite interne şi pelerinaje, nu îi vor mai putea îmbarca pe turiştii care s-au hotarât să călătorească cu mai puţin de 24 de ore înainte de începerea programului turistic, potrivit reprezentanților agenției Christian Tour. Un articol al proiectului prevede că „Pe tot parcursul călătoriei, în cazul transportului de persoane prin servicii ocazionale, componenţa grupului trebuie să rămână aceeaşi”. Cu alte cuvinte, dacă o agenţie de turism vrea să transfere turişti din zona Moldovei la Bucureşti pentru o cursă charter către Grecia sau Turcia, autocarului îi va fi interzis prin lege să oprească în oraşele prin care trece pentru a îmbarca turiştii. Astfel, un turist din Bârlad va fi obligat să se urce într-o cursă regulată până la Iaşi pentru a prinde autocarul de transfer către Bucureşti care, culmea, va trece prin oraşul său fară să poată opri. Turistul va pierde şi timp, şi bani, din cauza unei reglementări absurde care voit sau nevoit nu va face altceva decât să întărească monopolul companiilor de transport regulat.

Dar nu doar turiştii care călătoresc pentru odihnă vor fi afectaţi. Proiectul se va răsfrânge și asupra programelor de pelerinaj religios desfăşurate în România de către Biserică. Grupurile de pelerini dintr-o comună cu mai multe biserici vor fi obligate să se reunească într-un singur loc de unde să-i preia autocarul. Acesta nu va avea voie, conform proiectului, să mai oprească la fiecare parohie pentru a putea urca oamenii bătrâni şi bolnavi în căutarea unei alinări a suferinţelor.

Mai mult decât atât, dacă un grup organizat de turişti va ateriza pe un aeroport din România şi va fi preluat de acolo cu un autocar de transfer, maşina nu va mai putea să oprească la fiecare dintre hotelurile în care sunt cazaţi turiştii, ci doar la unul singur, urmând ca turiştii să se descurce pe cont propriu mai departe. Sau dacă un avion charter cu 160 de turişti străini ajunge pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu (Constanţa) şi aceştia sunt cazati în 15 hoteluri din Mamaia, pentru a-i transporta legal conform noului proiect, agenţia de turism organizatoare va trebui să le pună la dispoziţie câte un autocar pentru fiecare hotel, chiar dacă autocarele vor avea traseu comun. Acest lucru va atrage importante cheltuieli suplimentare pentru organizator, care se vor regăsi în costul pachetului, scumpind astfel destinaţia România, şi aşa insuficient vizitată de către străini.

Proiectul propune inclusiv obligativitatea comunicării către Autoritatea Rutieră Română (ARR) a datelor cursei cu cel puţin 24 de ore anterior începerii efectuării călătoriei. Practic, orice modificare banală, cum ar fi de exemplu renunţarea unui turist la cursa respectivă din motive personale sau intenţia unui alt turist de a merge într-un circuit, manifestată cu doar câteva ore înaintea călătoriei, vor transforma programul turistic într-o activitate ilicită.

Mia mult, în situaţia în care un turist găseşte un pachet de vacanţă cu autocarul foarte ieftin, lansat cu doar o zi înainte de plecare şi redus substanţial, ofertă des întâlnită în rândul agenţiilor de turism, nu va putea beneficia de această oportunitate. Limitând accesul la ofertele Last Minute şi îngreunând transferurile cu autocarul, proiectul blochează accesul la vacanţe şi relaxare în primul rând turiştilor cu venituri mici. Acest fapt survine într-un context în care concurenţa de pe piaţa turistică din zona low cost, a făcut ca în ultimii ani să se bucure de vacanţe un număr tot mai mare de persoane cu venituri modeste.

„Din dorinţa unor grupuri de interese de a bloca accesul la piaţa de transport al unor companii care efectuează curse turistice ocazionale în mod legal şi de a-i proteja astfel pe cei care deţin de mulţi ani monopolul de facto asupra acestei industrii, vor fi afectaţi în primul rând simplii turişti, români sau străini care ne vizitează ţara”, spune Marius Pandel, CEO Christian Tour.