Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii a stabilit, în cadrul unei întâlniri cu industria de comunicaţii electronice, ca deblocarea terminalelor captive („codate”) în reţelele de telefonie mobilă să se facă după un cod de bune practici elaborat de către specialiştii ANC împreună cu reprezentanţii tuturor operatorilor de telefonie mobilă.

“În maxim trei săptămâni vom avea un cod de bune practici pentru deblocarea terminalelor, care va fi aplicat de toţi operatorii de telefonie mobilă. Codul va prelua majoritatea prevederilor prevăzute în reglementarea propusă de ANC, permiţând în acelaşi timp dezvoltarea unor proceduri proprii pentru fiecare operator”, a declarat Liviu Nistoran, preşedintele ANC.

Patru dintre operatorii de telefonie mobilă (Cosmote, Orange, Vodafone şi Zapp) şi-au exprimat acceptul de a adera la acest cod de bune practici şi de a participa la elaborarea sa, pornind de la proiectul de decizie propus de ANC.

Astfel, orice terminal achiziţionat împreună cu serviciile de comunicaţii şi codat pentru a funcţiona numai în reţeaua unui anumit furnizor va fi deblocat gratuit de către acest furnizor, la cererea utilizatorului. Deblocarea se va face gratuit dacă perioada minimă obligatorie de rămânere în reţea stabilită prin contract s-a terminat.

Dacă utilizatorul cere deblocarea înainte de încetarea contractului, furnizorul va realiza deblocarea, dar numai după ce utilizatorul şi-a îndeplinit obligaţiile asumate prin contract (achitarea unor diferenţe de preţ sau penalităţi de reziliere).

Deblocarea terminalelor a căror valoare nu a fost subvenţionată şi care au fost achiziţionate de către utilizatorii finali înainte de adoptarea codului de bune practici, este posibilă şi se realizează în mod gratuit, la solicitarea utilizatorului final.

Furnizorul va avea totodată obligaţia ca, înaintea încheierii contractelor de furnizare a serviciilor de comunicaţii electronice, să informeze utilizatorul cu privire la costurile ce vor trebui suportate în situaţia deblocării terminalului înainte de împlinirea perioadei pentru care a fost încheiat contractul, în categoria costurilor intrând atât cheltuielile legate de deblocarea terminalelor, cât şi sumele suportate de furnizor pentru subvenţionarea terminalului blocat.