Există temeri că rafinăriile din SUA şi Europa şi-ar putea reduce ratele de procesare deoarece profiturile sunt în scădere, în urma perioadei prelungite de declin al preţurilor, avertizează OPEC. 

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna octombrie a scăzut miercuri dimineaţă la 44,30 dolari, sub nivelul de aproape 53 de dolari înregistrat în iunie, scrie Agerpres.

Marjele de rafinare s-au înrăutăţit în timpul lunii iunie, din cauza stocurilor semnificative, afectate de cererea redusă, se arată în raportul OPEC. 

Totuşi, instituţia apreciază că o reechilibrare a pieţelor globale ar putea avea loc spre sfârşitul acestui an. În iulie, producţia statelor membre OPEC a crescut cu 46.400 barili pe zi, la 33,106 milioane de barili pe zi. În datele OPEC este inclus acum şi Gabonul, care a devenit de la 1 iulie al 14-lea stat membru al cartelului. 

Producţia de ţiţei a Arabiei Saudite, cel mai mare membru al OPEC, a fost stabilă în iulie la 10,477 milioane de barili pe zi

O reuniune informală a statelor membre OPEC ar urma să aibă loc în 26-28 septembrie în Algeria, unde se va desfăşura Forumul internaţional energetic, care grupează producătorii şi consumatorii, se arată în declaraţia Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol.

Unii oficiali OPEC au declarat că la reuniunea din Algeria ar putea fi discutată o îngheţare globală a producţiei de ţiţei, dacă preţul va scădea. 

Iranul, stat membru al OPEC, se opune îngheţării producţiei deoarece vrea să-şi majoreze producţia la nivelul înregistrat înainte de impunerea sancţiunilor occidentale.