Raportul elaborat de către Departamentul ONU privind Afaceri Economice şi Sociale arată că în 2023, creşterea economică la nivel global va fi de 2,3%, cu 0,4% în plus faţă de prognoza din ianuarie. Pentru anul viitor, se estimează o creştere economică de 2,5%, ajustată în scădere cu 0,2%.

„În pofida datelor în creştere, ritmul creşterii economice este cu mult sub nivelul mediu de 3,1%, înregistrat în două decenii înaintea pandemiei”, se arată în Raportul despre Situaţia Economică a Lumii şi Perspectivele.

Estimările ONU, sub cele ale FMI

Estimările Națiunilor Unite sunt sub cele ale Fondul Monetar Internaţional (FMI), care anticipează pentru anul 2023 o creştere de 2,9% pe plan mondial (în scădere de la 3,4% în 2022) şi de 3,1% în 2024, transmite agenţia Reuters.

Conform raportului ONU, perspectivele economice s-au îmbunătăţit în Statele Unite, Uniunea Europeană şi China, însă „pentru multe naţiuni în dezvoltare, perspectivele de creştere economică s-au deteriorat, în contextul înăspririi condiţiilor de creditare şi majorării costurilor finanţărilor externe”.

În 2023, Statele Unite ar urma să înregistreze o creştere economică de 1,1%, cu 0,4% mai mult față de prognoza din ianuarie, iar Uniunea Europeană probabil va avea o creştere a valorii PIB-ului de 0,9% în 2023, în plus cu 0,2%. La rândul său, China ar urma să înregistreze o creştere de 5,3%, în plus faţă de estimările anterioare de 4,8%.

„Naţiunile slab dezvoltate vor avea o creştere medie de 4,1% în 2023 şi de 5,2% în 2024, cu mult sub ţinta de 7% fixată în Agenda 2030 pentru Dezvoltare Sustenabilă”, se precizează în raportul ONU.

Germania va avea o creștere economică modestă în viitorul apropiat

Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat, totodată, că înăsprirea condiţiilor financiare şi şocul preţurilor energiei au început să afecteze perspectivele economiei Germaniei în viitorul apropiat. Deşi inflaţia de bază a scăzut semnificativ în Germania, FMI consideră că „prioritatea în viitorul apropiat este sprijinirea dezinflaţiei, cu o înăsprire moderată a fiscalităţii în 2023”.

În prezent, FMI anticipează o creştere aproape de zero a PIB-ului Germaniei în acest an, înainte de o redresare graduală, între 1% şi 2%, în perioada 2024 – 2026. FMI se așteaptă, totodată, la atenuarea deficitului Germaniei la aproximativ 0,5% din PIB până în 2027, în urma retragerii măsuri de sprijin după creşterea preţurilor energiei.

Pe termen lung, creşterea medie a PIB-ului Germaniei ar urma să scadă sub 1%, în contextul îmbătrânirii populaţiei şi a lipsei unei creşteri semnificative a productivităţii şi a forţei de muncă. Pe termen mediu, Germania ar trebui să creeze o marjă de manevră fiscală mai ridicată pentru investiţii în viitor.