FMI (Fondul Monetar Internaţional) a tras un semnal de alarmă cu privire la „repercusiunile grave” mondiale ale unei incapacităţi de plată a SUA.

Fondul și-a exprimat, joi, îngrijorarea faţă de problemele pe care le are economia Statelor Unite ale Americii, în lipsa unui acord asupra unei creşteri a plafonului datoriei, după ce Donald Trump i-a îndemnat pe republicani să introducă Statele Unite în incapacitate de plată, pentru a exercita presiuni, a relatat AFP.

FMI îndeamnă ”puternic partidele din Statele Unite să se reunească pentru a ajunge la un consens”.

”Vor exista repercusiuni foarte grave nu doar asupra Statelor Unite, ci asupra economiei mondiale, în cazul unui default de plată al datoriei americane”, trage un semnal de alarmă FMI.

”Încurajăm puternic partidele din Statele Unite să se reunească pentru a ajunge la un consens în vederea rezolvării acestei probleme, urgent”, subliniază într-o conferinţă de presă telefonică, directoarea de comunicare a Fondului, Julie Kozack.

FMI a avertizat și Europa

La sfârșitul lunii martie, Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat cu privire la corecțiile ”dezordonate” ale preţurilor locuinţelor în Europa, în contextul unei lupte pentru a reduce inflația.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat cu privire la corecțiile ”dezordonate” ale preţurilor locuinţelor în Europa, în contextul unei lupte pentru a reduce inflația.

Băncile ar putea, de asemenea, întâmpina probleme, într-un mediu în care nu se fac rambursări.

„Modelele empirice care leagă preţurile locuinţelor de factorii lor fundamentali indică o supraevaluare de 15-20% în majoritatea ţărilor europene.

Prin urmare, cu ratele ipotecare în continuare în creştere şi veniturile reale afectate de inflaţie, preţurile caselor au scăzut recent pe multe pieţe”, a transmis Fondul.

Prețurile au scăzut pentru prima dată în 2015

Potrivit datelor Eurostat, preţurile locuinţelor au scăzut pentru prima dată din 2015. În Uniunea Europeană, preţurile locuinţelor au scăzut cu 1,5% în trimestrul al patrulea al anului 2022, comparativ cu perioada precedentă de trei luni.

”Problemele legate de preţurile caselor sunt generale, nu doar în ţările cu datorii mari, şi trebuie abordate cu atenţie.

Ele trebuie abordate cu teste de stres, trebuie urmărite cu mare atenţie”, a explicat Alfred Kammer, directorul departamentului european al FMI, pentru CNBC din Suedia.