Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a tras luni un semnal de alarmă în legătură cu ridicarea nivelului de alertă al forțelor nucleare de către Rusia după invadarea Ucrainei, calificând-o drept o „evoluție înfiorătoare”.

ONU: Un conflict nuclear este din nou în sfera posibilităților

„Perspectiva unui conflict nuclear, cândva de neconceput, este acum din nou în sfera posibilităților”, a declarat Guterres reporterilor, și a repetat apelul său pentru încetarea imediată a ostilităților, potrivit Reuters.

Invazia Rusiei în Ucraina, care a început la 24 februarie, a determinat peste 2,8 milioane de persoane să fugă din Ucraina și a blocat sute de mii de oameni în orașe asediate, declanșând în același timp sancțiuni occidentale ample împotriva Rusiei.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat la sfârșitul lunii trecute că forțele nucleare ale națiunii sale ar trebui să fie puse în stare de alertă maximă, ridicând temerile că invazia Rusiei în Ucraina ar putea duce la un război nuclear. Oficialii americani au declarat că nu au văzut până acum niciun motiv pentru a schimba nivelurile de alertă nucleară ale Washingtonului.

Rusia și Statele Unite au de departe cele mai mari arsenale de focoase nucleare după Războiul Rece care a divizat lumea pentru o mare parte a secolului XX.

Apel la securitatea centralelor nucleare din Ucraina

De asemenea, Guterres a făcut apel la menținerea securității și siguranței instalațiilor nucleare după incendiul de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, cea mai mare de acest tip din Europa, care a izbucnit în timpul preluării centralei de către forțele rusești.

„Este timpul să oprim oroarea dezlănțuită asupra poporului ucrainean și să ne îndreptăm spre calea diplomației și a păcii”, a declarat Guterres.

El a mai spus că ONU va aloca încă 40 de milioane de dolari din fondul central de intervenție în caz de urgență pentru a intensifica asistența umanitară pentru Ucraina.

„Această finanțare va ajuta la aducerea în țară a unor provizii critice de alimente, apă, medicamente și alte ajutoare vitale, precum și la furnizarea de asistență în numerar”, a spus Guterres.

Îngrijorările președintelui OSCE

Pe de altă parte, președintele Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Zbigniew Rau, a declarat în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU că agresiunea Rusiei amenință existența OSCE, care are aproape 60 de membri, inclusiv Rusia.

„Nerespectarea de către aceasta a principiilor și angajamentelor OSCE ridică semne de întrebare nu doar cu privire la viitorul organizației, ci și cu privire la stabilitatea ordinii bazate pe reguli”, a declarat Rau, îndemnând atât ONU, cât și OSCE să își intensifice eforturile pentru a restabili pacea.

„Cenușa zămislită din Kiev, Harkov și Mariupol și miile de vieți nevinovate pierdute ne amintesc în mod clar de prețul greu pe care îl plătim pentru indiferența în fața forței brute”, a adăugat el.