Din 2017 Phenianul este ţinta a numeroase sancţiuni impuse de Consiliul de Securitate al ONU, măsuri ce limitează în special importurile sale de produse petroliere şi îi interzic de asemenea să exporte cărbune, peşte sau produse textile, relatează AFP.

Totuşi, regimul nord-coreean este decis să continue dezvoltarea arsenalelor nucleare şi balistice, potrivit experţilor internaţionali.

Consiliul de Securitate a afirmat luni că în cursul primelor cinci luni ale acestui an, Phenianul depăşise deja cota sa anuală la importul de produse petroliere rafinate, care este de 500.000 de barili.

Plafonul autorizat este depășit cu mult

Într-un raport, Consiliul de Securitate al ONU afirmă că livrările către regimul nord-coreean ”depăşesc cu mult” plafonul autorizat, afirmaţia bazându-se pe ”fotografii, date şi calcule”.

”Nave ale Republicii Populare Democrate Coreene şi nave sub pavilion străin continuă practicile elaborate de evitare”, pentru a importa ilegal petrol, acuză experţii ONU.

Ce nu menționează raportul

Raportul nu menţionează ce ţări se află la originea exporturilor ilegale către Coreea de Nord, dar precizează că aceste transporturi conţin de asemenea automobile de lux şi alcool. China şi Rusia, doi aliaţi cheie ai Phenianului, au denunţat aceste concluzii, afirmând că ele se bazează doar ”pe ipoteze şi estimări”.

Documentul acuză Coreea de Nord de ignorarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate cu privire la exporturi maritime ilegale de cărbune, deşi acestea au fost suspendate temporar între finalul lui ianuarie şi începutul lui martie 2020.

China ar fi pregătită să invadeze Coreea de Nord

Republica Populară Chineză împărte o frontieră de peste 1.400 de km cu vecinul său imprevizibil, are o armată impresionantă și vrea granițe stabile. În cazul în care ar considera necesară o acțiune militară, care ar fi opțiunile Beijingului în fața Phenianului și ce forțe ar fi implicate?

O analiză publicată de NationalInterest.org descrie un astfel de scenariu.

Republica Populară Democrată Coreeană este un stat independent, ostil Statelor Unite și altor puteri regionale. Armata Phenianului este un factor de descurajare pentru orice atac, fără a reprezenta o amenințare directă pentru China.

Dar, chiar dacă Coreea de Nord a fost în mod tradițional un aliat al chinezilor, legăturile dintre cele două țări s-au deteriorat în ultimii ani. Retorica anti-americană și armele nucleare ale Phenianului au deranjat Statele Unite, făcând din Coreea de Nord un punct major de dispută între Washington și Beijing. Iar încălcarea flagrantă a normelor internaționale, de către Phenian, a pus la încercare răbdarea Beijingului.

Așa au ăpărut zvonurile potrivit cărora Beijingul s-ar fi pregătit de mult să intervină în Coreea de Nord, fie în urma prăbușirii guvernului, fie în cazul în care conducerea țării ar lansa amenințări credibile la adresa Chinei.