Potrivit unui comunicat transmis marți de companie, OMV Petrom a obţinut licenţa pentru comercializarea de gaze naturale lichefiate, diversificându-şi astfel activităţile pe piaţa de comercializare a gazelor şi a produselor conexe.

Sursa citată precizează că gazul natural lichefiat este o alternativă de mobilitate mult mai curată, cu până la 15% emisii de CO2 mai scăzute, 50% mai puţine emisii de oxid de azot şi 50% reducere a zgomotului în comparaţie cu camioanele diesel.

Franck Neel, membru al directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea Downstream Gas, a oferit o serie de declarații în acests sens. Potrivit acestuia, noua mișcare făcut de OMV Petrom este o evoluție firească, având în vedere rolul esențial acestui tip de gaz.

„Intrarea OMV Petrom pe această piaţă este o evoluţie firească. Credem că gazele naturale au un rol esenţial în tranziţia energetică a României, mai ales în condiţiile în care putem accesa aceste resurse. Gazele naturale au multiple aplicaţii în producţia de electricitate, în transport şi în industrie, putând contribui, în acelaşi timp, atât la reducerea emisiilor, cât şi la consolidarea securităţii energetice.

Iar gazele naturale lichefiate reprezintă o soluţie mai curată pentru mobilitate”, a declarat Franck Neel, membru al directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea Downstream Gas.

Gazele lichefiate pot fi transportate în siguranță

De menționat este faptul că gazele naturale, prin lichefiere, pot fi stocate şi transportate în siguranţă pe distanţe foarte lungi, cu un grad crescut de eficienţă economică şi energetică.

În același timp, sursa citată mai precizează că gazele naturale lichefiate pot fi folosite în sectorul mobilităţii, oferind o alternativă la combustibilii convenţionali, cu până la 15% emisii de CO2 mai scăzute, 50% mai puţine emisii de oxid de azot şi 50% reducere a zgomotului în comparaţie cu camioanele diesel.

Totodată, un alt lucru important de menționat este faptul că gazele naturale lichefiate sunt o soluţie pentru alimentarea zonelor care nu sunt conectate la reţelele de gaze naturale.

În ceea ce priveşte aplicaţiile industriale, gazele naturale lichefiate pot fi utilizate ca sursă energetică, oferind un plus de eficienţă şi operabilitate.

Amintim faptul că OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 53 milioane bep în 2020. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW.