Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţiile prin care OMV Petrom SA externalizează unele operaţiuni şi servicii generale de suprafaţă conexe activităţilor de extracţie şi producţie a ţiţeiului şi gazelor naturale, împreună cu activele şi angajaţii deservenţi, către consorţiul Dietscon şi asocierea Bonatti SpA.

Astfel, atât consorţiul Dietscon, cât şi asocierea Bonatti urmează să semneze cu OMV Petrom câte un acord-cadru pentru furnizarea de servicii de suprafaţă şi transport, servicii de operare şi mentenanţă minoră, servicii de pompieri şi salvare, servicii de operare în teren, servicii de operare în facilităţi, servicii de operare în facilităţi de tratare, precizează un comunicat publicat marți.

Consiliul Concurenţei e de acord cu operațiunile

În urma derulării unei proceduri de achiziţie, consorţiul Dietscon a fost desemnat ofertantul cel mai bine clasat pentru loturile D (zona de producţie Moldova) şi E (zona de producţie Crişana), iar asocierea Bonatti va gestiona serviciile pentru lotul C (zona de producţie Muntenia).

Procedura presupune vânzarea unor bunuri mobile, închirierea unor bunuri imobile, precum şi transferul unor salariaţi către consorţiul Dietscon, respectiv către asocierea Bonatti, la sfârşitul duratei acordului-cadru, unele active urmând a fi returnate către OMV Petrom.

„Consiliul Concurenţei a analizat aceste operaţiuni şi a constatat că nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia şi că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea acestora cu un mediu concurenţial normal.

Deciziile vor fi publicate pe pe pagina web a autorităţii naţionale de concurenţă, după eliminarea informaţiilor cu caracter confidenţial”, se menţionează în comunicat.

Istorie de peste 160 de ani în producția și rafinarea țițeiului

După 1989, toate activitățile de explorare și producție din România au fost preluate de Compania Română de Petrol, o companie de stat. Compania s-a confruntat în continuare cu provocări legate de lipsa investițiilor și interferențe politice. În 1997, a devenit SN Petrom, care includea și două rafinării – Arpechim și Petrobrazi, confruntate, de asemenea, cu lipsa investițiilor și marje de rafinare negative.

La sfârșitul lui 2004, OMV Petrom a fost privatizat, iar compania austriacă OMV AG devine noul acționar majoritar. Compania a trecut printr-un amplu proces de reorganizare și restructurare și a beneficiat de investiții majore pentru modernizare (13,5 mld euro între 2005 și 2017). În prezent, OMV Petrom este o companie solidă și modernă.

România are o istorie de peste 160 de ani în producția și rafinarea țițeiului. A fost printre primele țări producătoare din lume și unul dintre cei mai mari producători la începutul secolului XX. Acum, după mai bine de un secol și jumătate de producție, majoritatea zăcămintelor au devenit mature iar producția tării este de sub 10% din cea a marilor producători ai Europei.

Totuși, descoperirile recente de gaze naturale din apele de mare adâncime ale Mării Negre indică un potențial semnificativ.