Situație mai puțin obișnuită pe piața energiei din România, ca urmare a instabilității cadrului legislativ, care a dus bulversarea totală a pieței.

Situație stranie pe piața de gaze din țara noastră. Sediile Engie, cel mai mare furnizor de gaze, sunt alimentate de OMV Petrom

Alimentarea cu gaze a sediilor Engie, cel mai mare furnizor de gaz de pe piaţa din România, este realizată în prezent de către OMV Petrom, în regim de Furnizor de Ultimă Instanță (FUI).

Conducerea Engie este cea care a decis că este de preferat să nu mai furnizeze gaze direct sediilor companiei, indică surse citate de Profit.ro.

Decizia a venit în urma analizei disponibilităţii gazelor, a costurilor de achiziţie şi a problemelor create de plata cu întârziere de către Guvern a sumelor compensatorii care depăşesc plafoanele impuse prin diferitele acte normative adoptate în ultimul an. Astfel, Engie a cerut ca activitatea de furnizare să fie preluată de OMV Petrom, FUI desemnat prin rotație pentru luna octombrie de către ANRE.

Ce avantaje are Engie în urma acestei decizii?

Prețul plătit de Engie către OMV Petrom este același pe care l-ar fi plătit și către propria companie de furnizare, respectiv 0,37 lei/MWh.

Avantajul este însă că disponibilizează o mică parte din gazul deja contractat, evitând astfel crearea de dezechilibre, în eventualitatea unei penurii mai accentuate pe piaţă. Ȋn plus, Engie nu mai trebuie să aştepte recuperarea compensaţiilor de la statul român, acest lucru urmând a fi nevoit să-l facă FUI.

Engie și ANRE nu au răspuns solicitării jurnaliștilor de a oferi mai multe detalii cu privire la această situație.

La acest moment, ANRE are desemnați șapte Furnizori de Ultimă Instanță pentru piața gazelor naturale: Electrica Furnizare, E.ON Energie România, Engie România, OMV Petrom, Tinmar Energy, Romgaz şi Premier Energy. Potrivit Profit.ro, Tinmar Energy ar urma să fie înlocuit de Enel în rolul de FUI până pe 20 octombrie.

Ȋn fiecare lună, prin rotație, ANRE stabileşte un singur FUI dintre cei şapte, obligat să preia alimentarea tuturor clienţilor rămaşi fără furnizor concurenţial.