Cât vor plăti românii pentru curent în decembrie? ANRE a desemnat Electrica Furnizare drept furnizor de ultimă instanță

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE)  a aprobat şi preţurile pentru furnizarea de ultimă instanţă valabile pentru luna decembrie. Astfel, Electrica Furnizare are cel mai mic preţ, respectiv 2.088 lei pe MWh. Urmează Enel Energie şi Enel Energie Muntenia, ambele companii cu preţul de 2.359 lei pe MWh.

Alţi furnizori de ultimă instanţă sunt E.ON Energie România, cu preţul de 2.541 lei pe MWh, Tinmar Energy, cu prețul de 2.601 lei pe MWh şi CEZ Vânzare, cu prețul de 3.100 lei pe MWh.

„Societatea Electrica Furnizare va prelua toţi clienţii care, în luna decembrie 2021, ajung în situaţia de a nu avea asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă”, este scris în comunicatul ANRE.

Ce pot face clienții care doresc încheierea unui contract cu un furnizor de ultimă instanţă?

„Clienţii care doresc încheierea unui contract cu un furnizor de ultimă instanţă şi al căror contract de furnizare a energiei electrice actual încetează se pot adresa oricărui furnizor din lista de mai sus. În cazul în care clienţii sunt beneficiari de serviciu universal, iar solicitarea acestora este anterioară datei de intrare în vigoare a contractului de furnizare a energiei electrice cu furnizorul de ultimă instanţă, contractul va fi încheiat la preţul din oferta de serviciu universal. În caz contrar, clientul este preluat de către furnizorul de ultimă instanţă la preţul de ultimă instanţă, conform reglementărilor în vigoare”, transmite ANRE.

Preţul de ultimă instanţă nu include tarifele reglementate de distribuţie, tariful de transport – componenta de extracţie din reţea – TL, tarif serviciu sistem, contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, valoarea certificatelor verzi, acciza, tariful pentru energia reactivă şi taxa pe valoarea adăugată. Conform Legii 259/2021, preţul energiei la consumatorul final, inclusiv preţul de ultimă instanţă, este plafonat la 1.000 de lei pe MWh până la 31 martie 2022, diferenţa fiind acoperită de la bugetul de stat.