Grupul austriac OMV a pornit, în urmă cu două săptămâni, o nouă instalaţie care produce biocombustibili la rafinăria sa de la Schwechat, în apropiere de Viena, a declarat marţi un director din cadrul OMV la o conferinţă pe energie organizată la Singapore, transmite Reuters.

Noua instalaţie poate produce aproximativ 160.000 de tone de componente pentru motorină bio, a spus Michael Spitzbart, vicepreşedinte pentru afacerile de rafinare ale OMV.

De asemenea, OMV „intenţionează să intre pe piaţa de combustibili sustenabili pentru aviaţie (SAF), regenerabile şi electroliză”, a mai spus Michael Spitzbart, cu ocazia conferinţei APPEC de la Singapore. „Producem deja combustibili sustenabili pentru aviaţie pentru clienţii noştri precum Lufthansa şi Austrian Airlines. Am semnat memorandumuri de înţelegere cu alţi clienţi, inclusiv cu Ryanair”, a adăugat Spitzbart.

OMV are rafinării şi în sudul Germaniei şi în România.

În ultimul trimestru al acestui an, grupul OMV intenţionează să pornească o altă instalaţie care va putea produce 16.000 de tone de biocombustibili pe an utilizând o tehnologie denumită „ReOil”, care transformă plasticul în petrol sintetic.

OMV se aşteaptă ca în 2027 să lanseze, tot la rafinăria de la Schwechat, un alt proiect de conversie a plasticului în petrol, cu o capacitate de 200.000 de tone pe an, a anunţat Spitzbart.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Profitul OMV din România s-a prăbușit

După un profit și contribuție la bugetul de stat record în 2022 pentru OMV Petrom, anul 2023 se pare că nu mai este la fel de bun pentru companie. În primul trimestru datele arată că profitul a scăzut substanțial, fiind în mare parte influențat de prețurile mai mici și volume mai mici pentru vânzările de produse petroliere și energie electrică.

Cifrele pe 2023 arată că OMV Petrom a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net în scădere cu 80%, la 944 milioane de lei, comparativ cu rezultatul net de 4,646 miliarde lei consemnat în perioada similară a anului trecut.

De asemenea, în trimestrul al doilea din acest an, compania a raportat o pierdere de 537 milioane de lei, faţă de un profit net de 2,898 miliarde de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut şi de 1,481 miliarde de lei în primul trimestru din 2023.

Valoarea veniturilor din vânzări consolidate de 17,864 miliarde de lei în perioada ianuarie – iunie 2023 a scăzut cu 30% comparativ cu perioada similară din 2022. În mare parte, aceste cifre au fost influențate negativ de preţuri mai mici ale mărfurilor şi de volume mai mici aferente vânzărilor de produse petroliere şi energie electrică, compensate doar parţial de volumele mai mari aferente vânzărilor de gaze naturale.

În plus, datele mai arată că datoriile totale la 30 iunie 2023 au crescut cu 1,551 miliarde de lei comparativ cu 31 decembrie 2022.