Între 150.000 şi 200.000 de români sunt aşteptaţi pentru un sejur la schi în străinătate, cu precădere în staţiunile din Austria şi Bulgaria. Preţul mediu: 350-400 de euro de persoană.

Comparativ cu sezonul de iarnă 2009/2010, tarifele pentru sejururile la schi sunt, anul acesta, mai ieftine cu 5%-10%. Pachetele turistice pot fi achiziţionate încă de pe acum, beneficiind de reducerile programului early booking (înscriere timpurie), aplicat în premieră şi pentru vacanţa de iarnă. „Cei mai mulţi români vor contracta vacanţe la schi în staţiunile din Austria şi Bulgaria, dar am sesizat o creştere a cererii şi pentru Franţa sau Italia“, declară Traian Bădulescu, consilierul de presă al ANAT. Potrivit acestuia, preţul mediu al unui sejur în Austria este 400-500 de euro, iar pentru Bulgaria, 200-300 de euro.

Potrivit reprezentanţilor Austria Incoming (biroul naţional de turism), românii preferă hotelurile de trei sau patru stele, în regim demipensiune, din zona Tirolului. „Aproximativ 40% din turişti îşi fac rezervările direct la hoteluri, iar pentru un tarif mediu de 500 de euro, primesc gratuit şi un ski pass“, spune Ileana Neţ, reprezentantul biroului austriac în România.

Alternative la sejururile clasice

După ce ne-au răpit mare parte din turiştii de litoral, bulgarii vor acum să ne ia şi schiorii. Preţurile extrem de avantajoase, serviciile de cazare şi restaurant, îmbunătăţite calitativ, fac din staţiunile Bansko şi Borovets adevărate paradisuri pentru români. Pe durata sezonului de iarnă, preţurile la cazare pornesc de la 30 de euro pentru o noapte în cameră dublă, într-un hotel de patru stele. „Estimăm că vom vinde mai mult de 3.000 de sejururi, un număr mai mare decât anul trecut“, declară Sebastian Constantinescu, directorul agenţiei Travel Planner, specializată în vacanţe în Bulgaria.

O altă variantă este închirierea unor case sau apartamente de vacanţă într-o staţiune din Austria sau Franţa. De exemplu, în zona Tirol din Austria, pentru închirierea unui apartament în care se pot caza zece persoane, preţurile pornesc de la 992 euro (în noiembrie) şi pot ajunge la 1.767 euro (în februarie). „Practic, o persoană plăteşte aproximativ 100-170 euro pentru şapte nopţi de cazare. Transportul individual, cu avionul, costă aproximativ 140 de euro, fără taxe de aeroport“, spune Mariana Tufan, directorul agenţiei Cocktail Holidays.

Şi Germania are, mai nou, oferte avantajoase pentru vacanţele la schi. Spre exemplu, un apartament se închiriază cu 72 de euro pe zi, la început de decembrie, ajungând la 162 de euro în perioada Revelionului. Cazarea se face în cameră dublă, în regim de demipensiune.

Pentru Italia, închirierea unui apartament costă de la 75 de euro pe zi, în regim demipensiune. În Elveţia, în schimb, preţurile sunt mai piperate. „În vestita staţiune St. Moritz, un turist plăteşte peste 179 de euro pentru o noapte de cazare la un hotel de patru stele în regim demipensiune“, precizează Cosmina Vladu, directorul agenţiei Prestige Tours.

Cât despre echipamentul de schi, poate fi închiriat la preţul de 100-150 de euro pentru întregul sejur.

Zona Sölden (foto), din regiunea Tirol, este una din preferatele românilor care merg la schi în Austria. Reprezentanţii Austria Incoming estimează că vor primi 200.000 de turişti români până la sfârşitul anului 2010

3.500 de kilometri de pârtie şi 1.300 de instalaţii moderne de cablu se găsesc în regiunea Tirol

230-57550-29_ski_shutterstock_38.jpgOfertă pe pârtie

Austria
Bonus: petrecerile zăpezii

În Tirolul austriac, pachetele pentru sejururile la schi pornesc de la 270 de euro pentru şapte nopţi de cazare, plus o reducere de 10%-20% la cursurile de schi sau la închirierea echipamentului. Din octombrie, austriecii vor răsfăţa turiştii, săptămânal, cu o petrecere a zăpezii (ofertă Austria Incoming).

Bulgaria
Sejur la cinci stele, cu preţuri de trei stele

Cine nu a stat vreodată la un hotel Kempinski are şansa să încerce iarna aceasta în staţiunea bulgărească Bansko. O noapte de cazare la hotelul de cinci stele, în plin sezon de schi (toată luna ianuarie), costă aproape 70 de euro, cu mic dejun inclus. Pentru cei cu un buget mai mic, în aceaşi perioadă, o noapte de cazare la hotelul Gardenia (patru stele), cu demipensiune, costă circa 20 de euro (ofertă Travel Planner).

Alte destinaţii
Italia şi Franţa, pentru cei cu un buget mai mare

Un sejur la schi la un hotel de trei stele în staţiunea Madonna di Campiglio, cea mai importantă din Alpii Italiei, costă aproximativ 600 de euro şi 700 de euro dacă hotelul este clasificat la patru stele (ofertă J‘info Tours).  Cei care vor să schieze la poalele Mont Blancului vor plăti între 416 şi 740 de euro pentru un sejur la trei stele în staţiunea Chamonix din Franţa (ofertă Paralela 45).