UPDATE: Președintele Fed a declarat că nu va aplica o politică de relaxare monetară (QE3) și nu va exista un program de stimulare a economiei. Bursa nu a primit cu bucurie acest mesaj, indicele DIJA a scăzut cu 50 de puncte de la aflarea veștii.
Este însă absolut singur în acest demers, scrie Stella Dowson într-o analiză Reuters.

Liderii europeni se ceartă cu privire la cine va plăti factura pentru datoriile lor suverane.

Japonia trece printr-o situație de paralizie politică, iar economiile emergente cu cea mai rapidă creștere economică – China, India, Brazilia sau Rusia, preferă să critice de pe margine în loc să intervină.

În Statele Unite ale Americii, liderii politici sunt prinși într-o dispută ideologică cu privire la rolul guvernului.

Așa cum a spus analistul David Resler de la Nomura: ”Bernanke este ultima speranță a unei lumi disperate”.

Piețele au încredere în Fed

”Fed este singurul actor major care ia decizii independente de politică și de aceea este singura instituție guvernamentală în care piețele au încredere”, a spus Mark Gertler, profesor de economie la New York University.

Cu toate astea, capacitatea Fed de a răspunde acestor mari așteptări este limitată, pe de o parte și din cauza criticilor venite din partea republicanilor, cum că acțiunile Fed ar deprecia dolarul.

În prima fază a crizei care a început în anul 2007, Fed a stabilizat piețele financiare inundându-le cu lichiditate. În cea de-a doua fază, s-a concentrat asupra combaterii inflației, cumpărând bonduri, ceea ce a forțat investitorii să utilizeze plasamente mai riscante.

Dar cea de-a treia fază, în care trebuie stimulată creșterea economică, se dovedește mult mai complicată, iar instrumentele pe care le are la dispoziție Fed sunt puține iar impactul este limitat.

Spre deosebire de perioada 2007 – 2009, epicentrul actualelor probleme financiare se regăsește nu în Statele Unite ale Americii ci în Europa, iar acum datoriile guvernamentale și nu băncile sunt cele care cauzează probleme. Liderii politici europeni s-au dovedit incapabili să găsească soluții pentru criza datoriilor, iar Bernake poate face prea puțin în acest sens.

Investitorii de pe piețe se așteaptă la Bernake să anunțe noi măsuri care să conducă la stimularea creșterii economice. Cu toate astea, sunt de părere analiștii Wall Street Journal, Bernake nu va anunța nimic extraordinar în cadrul discursului său, în ciuda așteptărilor pieței.