Oltchim Râmnicu Vâlcea se pregătește din nou de privatizare, după ce a reușit să își stabilizeze activitatea în ultimii ani și să ajungă inclusiv pe profit. Ministerul Economiei a anunțat se va intra în faza a doua a privatizării, urmând ca, dintre ofertele neangajante depuse, să fie selectate cele cu sumele cele mai mari oferite. Selectarea pe bază de suma ce poate fi obținută are logică în sensul că, în proces sunt implicați și creditorii companiei, care urmăresc să își recupereze cât mai mult din datorii. 

O ofertă anunțată public a venit de la Chimcomplex SA Borzești, membră a grupului SCR controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza, prin care se manifestă dorința de preluare a șase active Oltchim din totalul de nouă active scoase la vânzare. Detaliile financiare ale ofertei nu au fost făcute publice, dar conform informațiilor pe care le avem suma oferită este de peste 100 milioane euro. Conform comunicatului Chimcomplex, oferta are în vedere „consolidarea activelor care sunt în producție și realizarea unor investiții importante pentru modernizarea și repornirea unor fluxuri tehnologice oprite în prezent”. „Prin această achiziţie, mediul de afaceri, în special cel din domeniul chimiei, se va consolida; producătorii de materii prime şi furnizorii de servicii, traderii şi distribuitorii îşi vor consolida afacerile şi poziţia în faţa concurenţei regionale prin faptul ca vor avea un partener de afaceri puternic pe termen lung cu care vor putea construi viitorul”, se arată în comunicatul Chimcomplex, în care se precizează și că „se va elimina şi nesiguranţa partenerilor bancari în colaborarea cu Oltchim, în sensul că se va crea o entitate căreia îi vor putea oferi serviciile în condiţii de siguranţă”.

Documentul în care se prezintă condițiile impuse pentru preluarea activelor combinatului, realizat împreună cu consultanții de la AT Kearney, nu include restricții legate de păstrarea angajaților prezenți, dar precizează că se va oferi un bonus de 5.000 de euro pentru fiecare angajat actual preluat, în limita a 50% din numărul total de salariați. 

Investitori vechi, investitori noi

Conform informațiilor pe care le avem din surse apropiate negocierilor, un alt ofertant din prima fază este grupul germano-polonez PCC SE, care este și acționar minoritar la Oltchim cu 32,3% dintre acțiuni și care a mai încercat în trecut să preia integral combinatul. Oferta neangajantă a PCC include doar trei active din totalul de nouă scoase la vânzare, intenție apropiată celor din trecut, când se dorea menținerea în activitate doar a unităților viabile de producție. 
O a treia ofertă vine din partea unui fond de investiții din UE, care ar intenționa să preia integral combinatul, ceea ce ar însemna și păstrarea aproape integrală a angajaților. Ministerul Economiei, principalul acționar al companiei, va trimite celor selectați informații suplimentare despre Oltchim, iar aceștia vor trebui să trimită, dacă sunt interesați oferte angajante până la 23 martie. Combinatul a fost scos la vânzare în a doua parte a anului trecut, iar planul de reorganizare prevede vânzarea celor nouă active pentru cel puțin 307 milioane euro. Anul trecut se vorbea și despre interesul unei companii chineze pentru Oltchim, dar se pare că intenția nu s-a concretizat. 

Intrarea în insolvenţă

Oltchim a intrat în insolvență la începutului anului 2013, fiind administrat judiciar de Rominsolv SPRL și BDO Business Restructuring SPRL. Compania a înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut un profit net de 3,6 milioane euro, față de pierderi de 3,5 milioane euro în aceeași perioadă din 2015. Constantin Niță, fost ministru al Economiei, nota că Oltchim va încheia 2016 cu un profit net de aproximativ cinci milioane de euro și că nu ar trebui să fie privatizată decât ca un întreg, nu pe bucăți. Și actualul ministru al Economiei, Alexandru Petrescu, a declarat că ar fi de preferat păstrarea unitară a companiei, dar nu se știe încă dacă acest lucru va fi posibil ca urmare a ofertelor investitorilor. 
Oltchim, companie listată la BVB, are în prezent o capitalizare de doar 132,5 milioane lei, în ultimele 12 luni având un maxim de 191 milioane lei. Compania ar trebui să încheie insolvența cu succes la jumătatea acestui an. Oltchim este singurul producător din Europa Centrală de sodă caustică lichidă, iar în România este unicul producător de clor și polieter polioli, iar mai mult de două treimi din producție este destintă exportului.

Să vedem dacă acest operator (investitor – n.red.), care va fi el, va putea să ducă Oltchim într-o zonă de creştere, nu doar într-o zonă speculativă la nivel regional. Alexandru Petrescu, ministrul Economiei

307 milioane euro este suma estimată, anul trecut, de a fi încasată pentru cele nouă active ale Oltchim.