Fostul ministru a ținut să precizeze că punctul de pensie urmează să se dubleze chiar în mandatul actualei coaliţii de guvernare, iar în 2020 va fi de 1.775 de lei.

„Cel mai important principiu al legii este contributivitatea, dar s-a urmărit în acelaşi timp şi eliminarea mai multor inechităţi, cum ar fi pensii diferite între femei şi bărbaţi sau pensii diferite între persoane de acelaşi gen care aveau acelaşi punctaj, au lucrat acelaşi număr de ani şi cu toate astea aveau pensii diferite pentru că au ieşit pe legislaţii diferite la pensie. În acelaşi timp, aş vrea să subliniez un lucru şi anume că nu mai este posibil ca persoane care au contribuit 35 de ani să aibă aceeaşi pensie minimă cu alte persoane care au contribuit sub 10 ani, aşa cum se întâmpla până acum, pentru că şi în funcţie de numărul de ani lucraţi se primeşte un procent în plus. Vreau să subliniez un alt lucru, punctul de pensie se dublează în interiorul mandatului nostru, deci nu după 2021, aşa cum s-a tot repetat în spaţiul public, pornim de la 871 de lei punctul de pensie în anul 2016, în prezent suntem la 1.100 de lei, anul viitor va fi 1.265 de lei, iar în 2020, deci în interiorul mandatului nostru, va fi 1.775 de lei”, a spus Vasilescu, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterile pe proiectul legii pensiilor.

Ea a adăugat că în anul 2021 va mai fi o creştere a punctului de pensie, dar pensionarii câştigă atât din noua formulă de calcul, cât şi din recunoaşterea unor drepturi de natură salarială, cum ar fi acordul global sau al treisprezecelea salariu, care până acum nu erau luate în calcul.

„Apar şi beneficii. Se păstrează dreptul soţului supravieţuitor de a beneficia de 50% din pensia soţului decedat, dar dacă doreşte să îşi păstreze pensia proprie poate să cumuleze 25% din pensia soţului decedat, dacă asta este în avantajul său. Deci se merge pe principiul dreptul cel mai avantajos. S-au redefinit gradele de invaliditate de o asemenea manieră încât să se poată cumula pensia de invaliditate cu alte venituri, apare posibilitatea de a exista şi alte locuri de muncă în condiţii speciale faţă de ceea ce este la ora actuală în legislaţie, desigur aceste noi locuri de muncă vor fi stabilite printr-o hotărâre de Guvern, apare posibilitatea diferenţierii pensiilor în funcţie de anii lucraţi, apare posibilitatea de a opta pentru pensia mai avantajoasă dacă, de exemplu, au o pensie de invaliditate pot să meargă pe indemnizaţia socială în cazul în care aceasta este mai avantajoasă şi eu garantez faptul că foarte mulţi vor opta către această formulă pentru că îi avantajează”, a afirmat fostul ministru al Muncii, Olguța Vasilescu.