Olanda lasă avioane F-16 în România

Olanda lasă avioane F-16 în România, arată Ministerul Apărării Naționale. Instituția, condusă de către Angel Tîlvăr, spune că a fost semnată și o scrisoare de intenție.

Totul s-a întâmplat în cadrul ceremonii are a avut loc marți, 29 august.

„Scrisoarea de intenţie pe care am semnat-o vizează înfiinţarea Centrului de Pregătire F-16 din România, iniţiativă menită să sprijine dezvoltarea competenţelor piloţilor români în operarea aeronavelor F-16, în derularea unui spectru variat de misiuni strategice.

Prin intermediul acestui centru, România se angajează să ofere un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice şi know-how de ultimă generaţie nu doar pentru piloţii români, ci şi pentru cei din statele aliate şi partenere, inclusiv Ucraina”, arată MApN.

Pentru executarea acestei inițiative, Forțele Aeriene Regale Olandeze vor avea un rol prin dislocarea de aeronave F-16 la Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță”, permițând astfel instruirea eficientă a piloților români.

În același timp, Lockheed Martin va oferi asistență tehnică de top, cu instructori de zbor și personal tehnico-ingineresc.

Această colaborare solidă garantează o pregătire cuprinzătoare, aliniată la standardele globale.

avioane F-16
SURSA FOTO: Dreamstime

Centru regional relevant

Transformându-se într-un important centru regional, Centrul de pregătire F-16 situat la Baza aeriană 86-a capătă tot mai multă importanță. Acest statut a fost consolidat și mai mult prin aprobarea Declarației comune la Summitul NATO de la Vilnius din iulie 2023.

România se află acum alături de națiuni aliate precum Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în sprijinul lor colectiv pentru instruirea piloților ucraineni, pregătindu-i pentru o eventuală utilizare a aeronavelor F-16.

„Îmi exprim speranţa că Centrul de Pregătire F-16 din România îşi va demonstra importanţa strategică, ce îşi propune să răspundă cerinţelor complexe de securitate ale României, aliaţilor şi partenerilor din regiune.

Acest efort comun consolidează poziţia României în calitate de lider regional în instruirea piloţilor F-16, contribuind la coeziunea alianţelor, demonstrarea unităţii şi consolidarea apărării euroatlantice“, a transmis ministrul Angel Tîlvăr.

Demonstrând dedicarea României pentru securitatea colectivă, această inițiativă subliniază angajamentul nostru. De asemenea, înseamnă și un sprijin solid pentru partenerii noștri.

Prin intermediul Centrului de Instruire F-16, România își consolidează rolul de furnizor de securitate, aducând o contribuție semnificativă la consolidarea capabilităților Ucrainei în cadrul eforturilor de colaborare care vizează stabilitatea și securitatea.