Olaf Scholz, despre atitudinea lui Vladimir Putin în război: Nu consideră conflictul drept o eroare

Declarația cancelarului german a venit după ce acesta a fost întrebat despre discuția avută în urmă cu o zi cu președintele rus, Vladimir Putin.

„Din păcate, nu pot să vă spun acum că există o conştientizare în creştere că a fost o eroare să se înceapă acest război. Nimic nu lasă să se creadă că o poziţie nouă este pe cale să apară acolo”, a spus Olaf Scholz, care a avut marţi o convorbire telefonică de 90 de minute cu preşedintele rus, conform afp.com

De asemenea, Olaf Scholz a mai spus că este „corect” să se discute şi fiecare să spună ceea ce are de spus.

„Pentru că sunt ferm convins că Rusia trebuie să se retragă, că trupele sale trebuie să se retragă, pentru ca pacea să aibă o şansă în această regiune”, a insistat el.

„Şi, cu fiecare zi, devine tot mai clar că este singura perspectivă” posibilă, a adăugat cancelarul german, punctând că „trebuie să discutăm despre aceasta”.

În discuţia de marţi, Scholz i-a cerut lui Putin să ordone „retragerea completă” din Ucraina a forţelor ruse, puse în dificultate de o contraofensivă.

Rușii pregătesc arme nucleare în războiul din Ucraina?

În altă ordine de idei, Ucraina a reușit în weekend o victorie uluitoare în regiunea Harkov. Puse pe fugă, forțele ruse au abandonat în goana lor haotică spre siguranță arme valoroase și tone din muniția și proviziile de care au nevoie cu disperare.

Acest fapt semnalează o nouă etapă în războiul catastrofal al lui Vladimir Putin. Armata ucraineană e mai bine înarmată, mai bine condusă și mai bine motivată să lupte decât adversarii ei ruși, în vreme ce moralul apărătorilor Ucrainei trebuie să fie acum mai ridicat decât oricând.

Opțiunile lui Putin par sumbre. În timp ce se chinuie să stabilizeze situația militară, luptând concomitent și cu opoziția internă, el are de ales între acceptarea unei înfrângeri umilitoare în Ucraina și întețirea eforturilor de a obține o victorie militară care, pe măsură ce și mai multe arme occidentale ajung la apărătorii în plin avânt ai Ucrainei, pare extrem de greu de obținut.

Ucraina își poate permite un răgaz pentru a celebra, ba chiar a jubila, după un succes militar obținut prin luptă grea. Administrației Biden trebuie să-i fie recunoscut meritul pentru că a fost în fruntea valului de sprijin aliat care a făcut posibilă extraordinara realizare a ucrainenilor.

Iar susținătorii păcii și libertății din întreaga lume se pot bucura pentru că agresiunea neprovocată a lui Putin i-a adus acum atâtea probleme pe cap. Însă victoria Ucrainei din nord, oricât de binevenită, nu înseamnă sfârșitul războiului. Cum Putin își cântărește acum opțiunile, s-ar putea să ne apropiem de un moment de pericol maxim, potrivit wsj.com